В Индия расте планина от боклук. Скоро ще е по-висока от Тадж Махал (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 юни 2019 в 09:00 13003 1

Кредит: The Hindu/YouTube

Наричана от местните жители "Еверест”, огромната купчина зловонна маса вече се издига на повече от 65 метра.

Както наскоро предупредиха властите в Индия, е добре да се поставят няколко предупредителни светлини за самолетите.

Когато бе открито сметището Газипур през 1984 г. никой, разбира се, не е имал намерение да стане така. До 2002 г. депото запълва капацитета си от 20 метра и трябва да бъде затворено. Днес 21-те милиона души, живеещи в Ню Делхи, разчитат главно на това все по-нарастващо чудовище и на две други депа, които са достигнали максималния си обем поне преди десет години.

"Около 2 000 тона боклук се изхвърлят всеки ден в Газипур", заяви общински служител в Делхи пред phys.org, пожелал анонимност. Това възлиза на около 10 метра ръст всяка година.

Огромното пространство с боклука е не само неприятно, но и опасно. Многократно Общинската корпорация в Източен Делхи (EDMC - East Delhi Municipal Corporation) се опитва и не успява да го затвори. 

Обектите, разпределени за общинските корпорации преди две години, все още не се използват. Според служителите на Общинската корпорация на Делхи, предоставените обекти са или твърде малки, за да бъдат използвани като депа за отпадъци или не са правилно демаркирани, съобщава Hindustan Times.

Газипур. Кредит: Ravi Choudhary/HT PHOTO

Миналата година безхаберието на длъжностните лица доведе до фаталния край на двама местни жители, които загинаха при свлачище, след като част от планината от отпадъци се срина от силните дъждове. Смъртните случаи доведоха до закриване на депото и анализ за рекултивацията му, извършен от Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (Environmental Protection Agency - EPA).

"Практиките за обезопасяването на отпадъците не се контролират добре, което доведе до образуването на стръмни и нестабилни склонове", пишат авторите на доклада.

"По време на посещението на място през ноември 2017 г. , бяха наблюдавани подземни пожари, димни емисии от повърхността на отпадъците, животни, които разнасят отпадъците, и хора от неформалния сектор, които рециклират отпадъци”.

Изводите са прости: трупането на отпадъци в горната част на депото трябва незабавно да бъде прекратено и EDMC трябва да затвори обекта Газипур и да премести операциите на ново депо, колкото е възможно по-бързо.

Но нищо не се променя.

Вонящата планина продължава да расте, а заедно с това и рисковете за местните жители. Тъй като отпадъците са неуплътнени и изложени на външни въздействия, се разлагат аеробно и генерират топлина и метан.

Това означава, че при подходящи условия могат лесно да се запалят спонтанни пожари, което допълнително дестабилизира цялата структура.

По време на анализа на депата изследователите забелязаха пукнатини, вследствие на напрежението, с дължина около 60 метра и ширина половин метър, което е още една индикация за възможно нарушение на откоса.

Нещо повече, депото няма абсолютно никаква система за изолация или облицовка, което означава, че е натрупано директно върху почвата. От всички сметища се отцежда инфилтрат, но без система, която да улови тази черна течност в Газипур, цялата мръсотия непрекъснато изтича в местния канал.

Кредит: Climate and Clean Air Coalition

"Всичко това трябва да бъде спряно, защото непрекъснато се изхвърля силно замърсен въздух и подземните води", заяви пред АФП заяви Читра Мукерджи (Chitra Mukherjee), ръководител на екологична група.

Жителите на Източен Ню Делхи са недоволни от близостта на смъртоносната грамада много преди свлачището да убие двама от тях. Отровната миризма прави дишането почти невъзможно. Един местен лекар заяви, че всеки ден идват при него около 70 души - най-вече за заболявания на дихателните пътища и стомаха, причинени от замърсения въздух. Много от тях са бебета и деца.

Между 2013 и 2017 г. в Делхи е имало 981 смъртни случая от остра респираторна инфекция.

Индийските градове произвеждат милиони тонове отпадъци годишно, а количеството им се очаква да нарасне. Членовете на партията Аам Аадми, която е управляващата партия в Делхи, заявиха че са си "взели бележка", откликвайки на петицията за затварянето на Газипур и обещаха, че почистването на "бомбата със закъснител" ще стане в рамките на две години.

Те се противопоставят на плана на градските власти от дясната партия Бхаратия Джаната, да се създадат две нови сметища в близките тераси на р. Ямуна, които да се оттичат директно в реката.

Индия е един от най-големите производители на отпадъци в света. Страната също е изправена пред криза с отпадъците. Освен ако скоро не се направи нещо.

Източник:

India's 'Mount Everest' of Trash Is Growing So Fast, It Needs Aircraft Warning Lights, ScienceAlert

Ghazipur garbage dump almost as tall as Qutub Minar: Story behind Delhi's largest landfill site, India Today

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6202

1

Стърголета

11.06 2019 в 13:30

Е на това му се казва Голямото Ромско Включване