Смесването на алкохол с енергийни напитки действа на тийнейджърския мозък като кокаин

Георги Гърков Последна промяна на 29 октомври 2016 в 16:00 11940 0

Кредит MIRYAM ESTER YANOVSKIY

Пиенето на алкохолни напитки с високо кофеиново съдържание предизвиква промени в тийнейджърския мозък, наподобяващи тези при кокаин. Последиците остават в зряла възраст и включват променена способност за справяне с пристрастяващи вещества - според ново изследване, публикувано в списание Alcohol.

Ричард ван Рин (Richard van Rijn), асистент по медицинска химия и молекулярна фармакология, решил да провери ефекта от смесването на двата вида напитки при подрастващи мишки. Такива проучвания не могат да се извършат върху млади хора, но промените в мозъка на мишките отговарят на наблюдаваните при множество проучвания с наркозависими.

Енергийните напитки често може да съдържат 10 пъти повече кофеин от обикновена сода и по принцип се продават на тийнейджъри. Но малко е известно за ефектите върху здравето, което те оказват - особено ако се консумират в съчетание с алкохол през тийнейджърските години.

Резултатите от изследването показват, че подрастващите мишки, които приемат висококофеинови енергийни напитки, не са по-застрашени от злоупотреби в зряла възраст в сравнение с контролната група.

Но когато високите нива на кофеин се съчетаят с алкохол, се наблюдават физически и неврохимични промени в мозъка на мишките, които се наблюдават след приема на кокаин. Резултатите са публикувани в списание PLOS ONE.

"Комбинирането на двете субстанции преминава определена граница, след което настъпват промени в поведението и химичната среда на мозъка.", коментира ван Рин пред Science Daily. "Ясно забелязваме ефекта на двете напитки, който иначе не би се появил, ако се приема само едната или другата."

При продължително излагане на алкохол с кофеин, младите мишки стават все по-активни. Изследователите също засичат по-високи нива на протеина ΔFosB, който е маркер за дълготрайни промени в неврохимичната среда, подобно на злоупотребяващите с наркотици като кокаин или морфин.

"Това е една от причините защо е толкова трудно отказването на наркотиците - налице са трайни промени в мозъка.", допълва ван Рин.

Същите тези мишки - в зряла възраст, показват различно предпочитание или оценка на кокаина. Робинс открива, че животните, изложени в подрастваща възраст на алкохол с кофеин са по-малко чувствителни към приятните ефекти на кокаина.
Макар и това на пръв поглед да не звучи зле, от друга страна, може да означава, че същите мишки биха използвали по-голямо количество кокаин, за да получат същото ниво на усещане като контролната група.

За да изпробва новото си предположение, Робинс решава да направи нов експеримент, но този път на гризачите се оставя възможността да консумират захарин - изкуствен подсладител. Учените откриват, че притъпеното възнаграждаващо усещане кара действително мишките да консумират по-голямо количество захарин в сравнение с контролната група - които приемали само вода по време на юношеския период.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !