Снимки на астероида Рюгу показват, че някога е минал твърде близо до Слънцето (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 08 май 2020 в 07:16 9406 0

Снимка на повърхността на околоземния астероид Рюгу, получена от космическия апарат Hayabusa2 малко преди кацането му. Credit: JAXA/U. Tokyo/Kochi U./Rikkyo U./Nagoya U./Chiba Inst. Tech./Meiji U./U. Aizu/AIST

През февруари 2019 година след няколко месеца наблюдения на астероида Рюгу (Ryugu) от орбита апаратът Hayabusa2 на Японската космическа агенция (JAXA) извърши едносекундно кацане на неговата повърхност с цел да се вземат проби от почвата, които да се доставят на земята. Докато се приближаваше към Рюгу камерата на сондата непрекъснато работеше и в резултат могат да се видят снимки на неговия ландшафт в невиждана досега резолюция.

Получените снимки и данни, които учените успяха да извлекат от тях са публикувани в списание Science.

Кредит: JAXA, University of Tokyo & collaborators

900-метровият астероид Рюгу, обикалящ около слънцето между орбитите на Земята и Марс е типичен околоземен астероид от групата на Аполон. Предишните наблюдения на Hayabusa2 показваха, че неговата повърхност е покрита с два различни типа материали - единият от които е малко по-червен, а другия малко по-син, но причината за тази разлика в цвета остана неизвестна.

"По време на кацането на Hayabusa2 върху Рюгу бордовите камери регистрираха повърхността на астероида около площадката на кацане в изключителни детайли. Също така успяхме да проследим изхвърления материал от Рюгу по време на събирането на пробите. Използвайки тези изображения ние изследвахме геологията и еволюцията на неговата повърхност", разказват авторите на изследването.

Изучавайки снимките учените забелязват че в момента на кацането двигателите на Hayabusa2 са разрушили повърхностният слой от тъмен дребнозърнест материал, който изглежда се отнася към от по-червената група.

Кредит: Morota et al., Science, 2020

"Съпоставяйки тези данни със стратиграфията на кратерите на астероида, стигнахме до извода, че почервеняването на части от повърхността на Рюгу е предизвикано от кратък период на интензивно нагряване по време на неговото приближение към Слънцето", заключават авторите на изследването.

Учените успяха да открият и времевите рамки, кога това може да се е случило. Повърхността на Рюгу предполага, че астероидът е много млад, само на около 9 милиона години. Той започва съществуването си в Главния астероиден пояс между Марс и Юпитер, където сблъсъците с други тела са много по-чести, отколкото са в околоземната орбита, в която навлиза астероидът по-късно.

Справка: Sample collection from asteroid (162173) Ryugu by Hayabusa2: Implications for surface evolution, T. Morota et al., Science 08 May 2020: Vol. 368, Issue 6491, pp. 654-659, DOI: 10.1126/science.aaz6306

ИзточникStunning Close-Ups of Asteroid Ryugu Reveal It May Have Sailed Too Close to The Sun, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !