Водородна вода: Чудотворна напитка или прехвален мит?

Ваня Милева Последна промяна на 02 декември 2022 в 00:01 16408 0

Кредит Rawpixel

Най-здравословният избор за поддържане на хидратацията на организма е обикновената вода. Въпреки това някои твърдят, че добавянето на елементи като водород към водата може да увеличи ползите за здравето.

В тази статия е направен преглед на водородната вода и предполагаемите ѝ ефекти върху здравето, за да ви помогнем да решите дали това е разумен избор.

Какво представлява водородната вода?

Водородната вода е просто чиста вода, към която са добавени допълнителни молекули водород.

Водородът е безцветен, нетоксичен газ без мирис, който се свързва с други елементи като кислород, азот и въглерод, за да образува различни съединения, включително трапезна захар и вода.

Водните молекули се състоят от два водородни и един кислороден атом, но някои твърдят, че добавянето на допълнителен водород във водата води до ползи, които обикновената вода не може да осигури.

Смята се, че организмът не може да усвои ефективно водорода в обикновената вода, тъй като той е свързан с кислорода.

Някои компании твърдят, че при добавянето на допълнителен водород тези молекули са "свободни" и по-достъпни за организма.

Продуктът се произвежда чрез вливане на водороден газ в чиста вода, преди да се опакова в бутилки или кани.

Водородната вода може да бъде скъпа - в България се продават "медицински уреди" за водородна вода от 3-4 хиляди лева до кани и бутилки за водородна вода за 200лв. - 300лв. като се препоръчва на потребителите да пият поне 750 мл на ден.

Освен това в интернет и в магазините за здравословни храни се продават водородни таблетки, предназначени за добавяне към обикновена или газирана вода.

Водородната вода се продава за намаляване на възпаленията, повишаване на спортните постижения и дори за забавяне на процеса на стареене.

Изследванията в тази област обаче са ограничени, поради което много здравни експерти са скептично настроени към предполагаемите ѝ ползи.

Има ли полза за здравето?

Макар че проучванията върху хора за ползите от водородната вода са ограничени, няколко малки проучвания са дали обещаващи резултати.

Може да се бори с оксидативния стрес

Свободните радикали са нестабилни молекули, които допринасят за оксидативния стрес, основна причина за заболявания и възпаления.

Молекулярният водород се бори със свободните радикали в организма и предпазва клетките от ефектите на оксидативния стрес.

В осемседмично проучване при 49 души, подложени на лъчетерапия за рак на черния дроб, половината от участниците са инструктирани да пият по 1500-2000 мл обогатена с водород вода на ден. В края на изследването при тези, които консумирали водородна вода, се наблюдавало понижено ниво на хидропероксид - маркер за оксидативен стрес - и се запазила по-голяма антиоксидантна активност след лъчелечението в сравнение с контролната група.

Неотдавнашно четириседмично проучване при 26 здрави хора обаче показа, че пиенето на 600 мл богата на водород вода на ден не намалява маркерите на оксидативния стрес, като например хидропероксида, в сравнение с плацебо групата.

Може да е от полза за хората с метаболитен синдром

Метаболитният синдром е състояние, което се характеризира с висока кръвна захар, повишени нива на триглицеридите, висок холестерол и излишни коремни мазнини. Предполага се, че хроничното възпаление е допринасящ фактор.

Някои изследвания показват, че водородната вода може да бъде ефективна за намаляване на маркерите на оксидативния стрес и за подобряване на рисковите фактори, свързани с метаболитния синдром.

В едно 10-седмично проучване 20 души с признаци на метаболитен синдром са инструктирани да пият по 0,9-1 литър обогатена с водород вода на ден. В края на проучването участниците отбелязват значително намаляване на "лошия" LDL и общия холестерол, увеличаване на "добрия" HDL холестерол, по-голяма антиоксидантна активност и намалени нива на възпалителни маркери, като TNF-α.

Може да е от полза за спортистите

Много компании популяризират водородната вода като естествен начин за подобряване на спортните постижения.

Продуктът може да е от полза за спортистите, като намалява възпаленията и забавя натрупването на лактат в кръвта, което е признак на мускулна умора.

Проучване, проведено сред десет мъже футболисти, установява, че при спортистите, които пият 1500 мл обогатена с водород вода, се наблюдават по-ниски нива на лактат в кръвта и намалена мускулна умора след тренировка в сравнение с плацебо групата.

Друго малко двуседмично проучване, проведено сред осем мъже колоездачи, показва, че мъжете, които са консумирали 2 литра обогатена с водород вода дневно, са имали по-голяма мощност по време на спринтови упражнения в сравнение с тези, които са пили обикновена вода.

Трябва ли да я пиете?

Въпреки че някои изследвания на здравните ефекти на водородната вода показват положителни резултати, необходими са по-големи и по-продължителни проучвания, преди да се правят заключения.

Водородната вода е общопризната за безопасна, което означава, че е одобрена за консумация от човека и не е известно да причинява вреди.

Въпреки това трябва да сте наясно, че понастоящем няма общоприет стандарт за количеството водород, което може да се добавя към водата. В резултат на това концентрациите могат да варират в широки граници.

Освен това все още не е известно какво количество водородна вода трябва да се консумира, за да се извлекат потенциалните ѝ ползи.

Ако искате да опитате водородна вода, експертите препоръчват да купувате продукти в непропускливи съдове и да пиете водата бързо, за да получите максимални ползи.

Около тази напитка се вдига много шум - но докато не бъдат проведени повече изследвания, най-добре е да приемате предполагаемите ползи за здравето с известна доза скептицизъм.

Източник: Hydrogen Water: Miracle Drink or Overhyped Myth?, Нealthline

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !