Преди 600 милиона години сме можели да пием вода от океана

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 май 2017 в 11:08 7546 0

Кредит Laptuoso

По време на последния екстремен ледников период ледниците са стигали до тропиците и океаните са били покрити с дебел лед. Но когато се е стопил, се е получил сладководен слой от 2 км върху свръхсолените океани, а повърхностния слой е имал температура повече от 50° С - твърде горещо за плуване, разказва NewScientist.

Изследването е публикувано в Geology.

Тези повърхностни сладководни морета са просъществували много по-дълго, отколкото се смяташе, според изследване на Дориан Абът (Dorian Abbot), геолог от Университета в Чикаго и колегите му. Техните математически модели показват, че са били нужни около 50 хиляди години, за да се слеят напълно двата слоя.

"Това е интересно, защото съвременните океани се смесват за време от порядъка на само около 1000 години", отбелязва Абът.

Много по-бавното смесване се дължи на огромните разлики в плътността и температурата между слоевете. По времето, когато Земята е била във фазата снежна топка половина от водата на океаните е била във вид на сняг и лед. Останалите морета са били два пъти по-солени, отколкото днес в близост до тяхната точка на замръзване.

Задействан от вулканична активност се появява парников ефект, който разтопява в крайна сметка леда и снега. Така се формира сладководен слой с 2 км дебелина.

Скрийншот от youtube филма "Massive Glacier Calving creating huge blue ice wall"

Твърде горещо за плуване

Високите концентрации на въглероден диоксид в атмосферата повишават температура на повърхността на слоя повече от 50° С. Много време е било необходимо за ветровете, приливите и отливите, за да смесят този лек, горещ, сладководен слой с плътния, студен солен слой, заради екстремните им разлики.

Смесването не само връща на океаните предишната им соленост. Топлата вода заема повече място, отколкото студената вода, така че когато повърхностните горещи води се смесват със студените дълбини и общата температура на океаните се изравнява и обемът на водите става повече, а морското равнище се покачва с 50 метра и това става хиляди години след като и последните ледници са се стопили.

Абът разказва, че изучаването на древните изменения на климата може да помогне на учените да разберат по-добре как планетата ще отговори на нарастващите нива на въглероден диоксид в атмосферата днес.

"Нашите прогнози за изменението на климата зависят от теориите на физиката и ние можем да тестваме тези теории като поставим последните параметри на климата", заяви той. "Ако можем да обясним последните наблюдения на климата, тогава ще сме по-уверени в теориите и в нашите прогнози за изменението на климата".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !