Стотици гигантски прилепи са опечени живи от вълната горещини в Австралия (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 февруари 2017 в 10:00 5330 0

Жестоките летни горещини, които това лято връхлетяха Австралия се отразиха катастрофално върху популацията от летящи лисици в страната, съобщи IFLScience.

Над 700 от тези гигантски прилепи са загинали в някои части на Южна Австралия и Нов Южен Уелс, според Wildlife Aid Inc. Един от най-засегнатите райони е Сингълтън в Нов Южен Уелс, където температурите достигнаха зашеметяващите 47 ° C през уикенда. Точният брой на смъртните случаи е все още не е известен, а броят им се очаква да нарасне.

Сътрудниците на природозащитните организации са имали ужасната задача да събират стотиците тела, някои от които все още зловещо са висели с главата надолу от дърветата. Тези гигантски прилепи обаче носят много смъртоносни заболявания за човека, включително хенипавирус и бяс, така че от хората се иска да се докосне до тях, освен ако те знаят какво правят.

Част от проблемът е, че летящите лисици са били изместени от естествената им среда. През последните няколко десетилетия са наблюдавани все по-често в крайградските и застроените райони, където има по-малко естествена сянка. 

"До известна степен това е естествено събитие, но за това, че те не са в естествената си среда е благодарение на намесата на човека", заяви Джаала Прислан (Jaala Preslan), координатор по прилепите в Wildlife Aid Inc пред Australia 9News. "В едно естествено местообитание ще има сенки, които ще могат да изполвзат".

Сивоглавите летящи лисици (Pteropus poliocephalus) са вид плодоядни прилепи с размах на крилете около 1 метър и тегло до 1 кг. Макар да обитават източното крайбрежие на Австралия, те постепенно се преместват на запад. Тези летящи бозайници играят решаваща роля в опрашването и разпространението на семената на много цъфтящи растения и дървета. Но видът е определен със статут "уязвим".

За щастие се очаква температурите в Австралия да спаднат тази седмица.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !