Странните научни открития на 2017-та

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 декември 2017 в 00:00 7764 0

2017 година е пълна със странни научни новини - двуглави червеи, посетили космоса, реакция на субатомни частици, която освобождава толкова енергия, че учените в начлото решили да я пазят в тайна и загадъчни гигантски желеобразни капки, плаващи в океана край бреговете на Норвегия. Това са част от най-странните научни истории на 2017 г..

Червей се регенерира в космоса в рядко двуглаво същество

Планария Снимка: Junji Morokuma et al / Regeneration, 2017

На борда на Международната космическа станция бяха изпратени за пет седмици плоски червеи с ампутирани глава и опашка, както и цели червеи, за да се установи как безтегловността засяга тяхното поведение и анатомия. По време експеримента един от червеите е успял да се регенерира в двуглав индивид.

Когато изследователите ампутират и двете глави, откриват, че обезглавеният среден фрагмент регенерира в друг двуглав червей. Още: Червей се регенерира в космоса в рядко двуглаво същество. 

Гените доказаха, че жените викингски воини са съществували

Учените са открили доказателства, че жените викингски воини са съществували Снимка: YouTube

Нови ДНК доказателства, представени от учени от Университета в Упсала и Стокхолмския университет показват, че всъщност е имало жени викингски воини.

Останките от едно емблематично погребение на територията на днешна Швеция от времето на викингите разкри сега, че войната не е дейност, запазена само за мъжете - жените също са били в първите редици на бойното поле. Още: Първото генетично доказателство, че жените са били викингски воини

Мистериозни сфери

Тези гигантски, желеобразни сфери са забелязани в плитки води край западната част на Норвегия. Кредит: Ronni B Bekkemellem

Учените недоумяваха какво представляват тези гигантски, желеподобни сфери, забелязани край западния бряг на Норвегия. Не е ясно дали прозрачните кълба са яйца, може би на калмари, или нещо съвсем различно.

Воднистите сфери достигат цял метър, но трябва да се изследват още.

Дълбоководен хищник

Наречена е гущерова риба, защото лицетто й напомня гущер. Кредит: Asher Flatt/NESP Marine Biodiversity Hub/CSIRO

Дълбоководните видове риби често изглежда странно за хората. Такава е и озъбената гущерова риба (Bathysaurus ferox), риба, попаднала случайно в рибарски мрежи край бреговете на Източна Австралия.

Наречена е гущерова риба, защото лицето й напомня гущер. Тя е дебнещ хищник, който се заравя в утайките по дъното на океана и чака да мине плячка наблизo и да я нападне.

Някои от гущеровите риби могат да светят, но не е ясно дали B. ferox има тази способност.  Прочетете за дълбоководните риби: Кошмари от дълбините - находките на един руски рибар (22 снимки)

Субатомно събитие, което физиците искаха да запазят в тайна

Двама физици обявиха откриването на субатомно събитие, толкова мощно, че учените се колебаеха дали не е твърде опасно да се оповестява публично. Иследователите показаха, че две малки частици, наречени - дънни кварки - теоретично биха могли да се слеят.

Този впечатляващ синтез е първата реакция на частици на такъв мащаб, а при процеса се излъчва невероятна енергия. Тази експлозия или  "кварксплозия" ще бъде по-силна от реакциите на ядрен синтез, които се провеждат в ядрата на водородните бомби.

Прочетете повече: Субатомна експлозия, която физиците смятаха да запазят в тайна

Касапница на неврони

Може да звучи странно, но когато хората се учат, мозъкът нараства с нови клетки и след това бързо убива някои от тях в един вид невронна касапница.

Тази идея се прояви през 2017 г. в опит да се обясни защо мозъкът набъбва и се свива, когато учи. Убийството на невроните не е толкова ужасно, колкото звучи. Мозъкът просто се отървава от клетките, които счита за маловажни за усвояването на новите знания

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !