Цигарените фасове са вредни и за растенията

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 юли 2019 в 00:38 5362 0

Покълването на растенията около дървена пръчка (вляво) и около фас на цигара. Кредит: Danielle Green

Боклукът от цигарите не само замърсява тревата и почвата, но може значително да навреди и на развитието на растенията.

Проучването, проведено от Университета Ръскин в Кеймбридж, Англия, установи, че присъствието на фасове може да намали покълването и развитието на растенията. 

Цигарените филтри намаляват успеха при покълване на райграса с 10% и на детелината с 27%, а дължината на филиза съответно с 13% и 28%, според проучването, публикувано в списание Ecotoxicology and Environmental Safety.

Цигарените фасове са почти навсякъде - те са толкова широко разпространени, че едно скорошно проучване установи, че те са най-разпространената форма на боклук в океаните. Повече от 5,5 трилиона цигари се произвеждат в световен мащаб всяка година с филтър от целулозен ацетат. Смята се, че всяка година се изхвърлят около 4,5 трилиона цигари и този тип боклук се нуждае от десетина години, за да се разпадне.

Но какво се случва, след като се изхвърлят?

Това не е инертно замърсяване. Фасовете съдържат безброй химикали от тютюна, които могат да отделят в околната среда. Предишно проучване установи, че птиците умишлено слагат фасове в гнездата си, защото тези химикали могат да ги предпазят от кърлежите - но веществата също имат и отрицателен ефект.

В новото проучване екипът прави експеримент в оранжерия, за да оцени въздействието на изхвърлените филтри върху две обикновени и представителни растения: Lolium perenne (многогодишен райграс) и Trifolium repens (бяла детелина). Те са тествани при редица различни сценарии (изпушени и непушени цигари, обикновени или ментолови), оценявайки тяхното въздействие върху здравето на растенията.

След 21 дни резултатите - щетите - стават видими. Дължината на филизите и успехът на кълняемостта са значително намалени при излагане на всякакъв вид цигарен филтър и увреждането е по-значително, когато растенията са изложени на фасове от обикновени цигари, които са пушени, за разлика от неизползваните.

Кредит: Danielle Green

Въпреки че това не е изненадващо, това е първото проучване за оценка на въздействието на цигарените фасове върху растенията, заяви водещият автор Даниел Грийн (Danielle Green) от Университета на Англия Ръскин (ARU):

„Райграсът и бялата детелина, двата вида, които изследвахме, са важни фуражни култури за добитъка, както и често срещани в градските зелени площи. Тези растения поддържат богато биоразнообразие, дори в градските паркове, а бялата детелина е екологично важна за опрашителите и фиксирането на азота".

"Открихме, че фасовете имат пагубен ефект върху успеха на кълняемостта и дължината на кълновете както на райграса, така и на детелината, и намаляват теглото на корените на детелината с над 50%".

Изследователите твърдят, че основното извод на това изследване е да убедят хората, че фасовете на цигарите са наистина замъртсител и имат отрицателно въздействие

"Изхвърлянето на цигарените фасове изглежда е социално приемлива форма на замърсяване и ние трябва да повишим осведомеността, че фасовете не изчезват и вместо това могат да причинят сериозна вреда на околната среда".

„Много пушачи смятат, че цигарените фасове бързо се разграждат и затова не ги считат за отпадъци. Всъщност, филтърът е направен от вид биопластмаса, за която може да са нужни години, ако не и десетилетия, за да се разруши".

Справка: Cigarette butts have adverse effects on initial growth of perennial ryegrass (gramineae: Lolium perenne L.) and white clover (leguminosae: Trifolium repens L.), Ecotoxicology and Environmental Safety.

Източници:

Cigarette butts are damaging plants, new study shows, ZMEScience

Cigarette Butts Are a Huge Trash Issue, And Now We Know They're Harming Plant Growth, Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !