Температурни рекорди от 41°С в Япония

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 юли 2018 в 15:46 5583 0

Температурите достигнаха 41,1 градуса по Целзий, а заради горещините загинаха 77 души и повече от 30 000 души постъпиха в болници в страната на изгряващото слънце, съобщава Washington Post.

Невероятна гореща вълна порази Япония, което доведе до местни температурни рекорди в няколко части на страната, включително в Токио, където температурите достигнаха 40.8 градуса, почти достигайки рекордните 41.0 градуса по Целзий, регистрирани през август 2013 г. в Шиманто, префектура Кочи.

В няколко други префектури също бяха постигнати пикови стойности над 40° C, но новият рекорд бе поставен северно от Токио, в префектура Сайтама.

Топлинната вълна удари точно, когато страната се възстановяваше от опустошителни наводнения и стотици свлачища. Японската метеорологична агенция даде многократни предупреждения, призоваващи хората да пият вода често и да излизат на слънце само ако има нужда от това, но топлината отне най-малко 77 живота, а над 30 000 души вече са хоспитализирани поради топлинен удар.

Горещите и влажни лета не са нещо необичайно за Япония, но тази година е особено лоша. В Токио имаше 3544 повиквания на линейки за топлинен удар, докато за цялата 2017-та са общо 3454.

Топлинната вълна се случва само две години, преди Токио да стане домакин на летните олимпийски игри. Властите вече обявиха, че подготвят специални мерки за защита на атлетите и зрителите, като например блокираща слънчевите лъчи пътна боя.

Въпреки че е почти невъзможно да се направи директна връзка между глобалните и местните събития, но има предположения, че глобалната промяна на климата може да доведе до по-екстремни климатични събития - както през зимата, така и през лятото. Топлите вълни стават все по-чести в много части на света и вече една трета от населението на планетата живее в райони, където дневните температури са смъртоносни повече от 20 дни в годината.

Климатичните промени не се изразяват с една гореща вълна и дори едно горещо лято - това е модел на промени, но този модел се проявява от опустошителната суша в Калифорния до рекордно високите температури в Скандинавия и Япония. Отново е трудно да се направи директна причинно-следствена връзка между изменението на климата и новия температурен рекорд на Япония, но това не е изолиран случай.

Тя е част от много по-голяма верига от събития, която се разгръща пред очите ни и която ние причиняваме.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !