08 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Полярният кръг гори заради рекордно високи температури в Северна Европа

Швеция се бори с 80 горски пожара

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 юли 2018 в 00:00 41010
Люджал, Швеция Снимка: Göran Strand/Тwitter

Необичайно горещата вълна подхрани десетки горски пожари в Северна Европа, като най-малко 11 пожара бушуват в полярния кръг, съобщи The Guardian.

Швеция е най-тежко засегнатата държава, с най-малко 40 пожара от сряда, което доведе до евакуации в три области, съобщи Time.

Италия изпрати два самолета и осем хеликоптера в Норвегия в помощ на местните противопожарни служби, а шведската Агенция за гражданска защита призова ЕС за още въздушна помощ, като заяви, че пожарите са най-лошите в съвременната й история, предаде националният телевизионен оператор SVT.

Шведските пожарникари се борят с около 80 горски пожари в цялата страна, като някои от тях излизат от контрол, поради високите температури и оскъдните валежи, съобщават местните власти.

По-рано тази година Швеция, където снеговалежите не са необичайни дори в края на пролетта, преживя най-горещия си май, като температурите достигат и надхвърлят 30 градуса. След кратка пауза в началото на лятото горещините се завръщат през юли, като температурите се повишават над 30 градуса в много части на страната, често в продължение на няколко последователни дни.

Освен това, горещините са в комбинация с изключителна суша, което създава "екстремен риск" от горски пожари още през май.

В момента засушаването толкова се задълбочи, че правителствата в няколко скандинавски страни обмислят държавна помощ за засегнати фермери.

Много от пожарите се смятат за предизвикани от хора, използващи барбекюта, въпреки забраната за всякакъв вид открит огън в по-голямата част от общините в момента.

Горските пожари се простират от южната част до Балтийско море до северната част до Северния ледовит океан, като най-засегнатите региони са разположени в централната част на Швеция - Gävleborg, Jämtland и Dalarna, където много местни жители са евакуирани, а в гасенето се включиха над сто доброволци.

Националният институт по метеорология и хидрология SMHI предупреди за риск от горски пожари в почти всяка община.

За да бъдат подпомогнати пожарникарите, чиито ресурси са изчерпани, са призовани военни, доброволци и международна помощ.

Рискът от пожари продължава, докато температурите останат над 30 градуса по Целзий и прогнозата за идните дни отново е за топло време. Няколко места в района на Арктика отбелязаха рекордни високи температури през тази година. В Хелзинки бяха достигнати 30 градуса по Целзий за първи път от осем години, а най-северният град във Финландия, Utsjoki, отбеляза рекордните за всички времена 33,3 градуса по Целзий, съобщава The Weather Channel.

Климатичните учени заявиха, че Арктика и други области, в които досега пожарите бяха рядкост, стават все по-уязвими за горски пожари, съобщава The Guardian.

"Наблюдава се, че благодарение на тази глобална гореща вълна, зоните на пожарна чувствителност  се разширяват, като мочурищата в Северозападна Англия и сега тези шведски пожари също са следствие от това", заяви Винсент Гаучи (Vincent Gauci), професор по екология на климатичните промени в Open University в Обединеното кралство, пред The Guardian. "Когато такива екосистеми с висока въглеродна са подложени на суша и горещина и има източник на запалване - мълнии или хора - ще се случат пожари", отбелязва Гаучи, цитиран от  LiveScience.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.