Учени изтеглят публикацията си, предричаща ранна смърт за CRISPR бебетата

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 16 октомври 2019 в 00:00 6572 0

Кредит pixabay

През ноември 2018 г., китайският учен Хъ Дзиeнкуей (He Jiankui) обяви, че са се родили бебета, които той е редактирал генно, използвайки технологията CRISPR.

И ако това само по себе си не е достатъчно шокиращо, изследване, проведено от екип от Университета Бъркли и публикувано в списание Nature Medicine шест месеца по-късно, твърди, че генно редактираните бебета имат голяма вероятност да умрат в по-ранна възраст. Сега тази статия е изтеглена от списанието и авторите опровергават собствената си прогноза. 

За изследването си, екипът от Бъркли анализира генома и данните за здравословното състояние на голяма група хора от великобританската база данни Biobank, търсейки конкретно хора, които притежават мутацията делта-32 и в двете копия на своя ген CCR5 - същата мутация, която Дзиенкуей придава на близнаците в своя експеримент. 

Учените откриват, че хората с две копия на мутацията имат по-голяма предразположеност да починат преди 76 годишна възраст. Те също откриват, че в базата данни има по-малко хора с двойна мутация, отколкото се очаква статистически, което приемат като още един знак, че тези хора вероятно умират по-млади.

Но други учени не успяват да повторят експериментите и когато проучват данните в детайли, те откриват технически грешки в начина, по който великобританската Biobank идентифицира мутациите на CCR5. Тези грешки подвеждат екипа от Бъркли към погрешното заключение, че хората с две копия на мутацията имат 21 % по-висок риск да починат по-рано от средностатистическото. 

В следствие на тази нова информация, екипът учени от Университета Бъркли изтегля своята публикация на 8 октомври. 

"Чувствам, че съм длъжен да изясня нещата за обществото", съобщава пред Nature водещият автор на проучването Расмус Нилсен (Rasmus Nielsen), добавяйки, че "имаше проверки, които можеше и трябваше да направим, но ние не направихме."

И въпреки това, докато генно редактираните бебета вероятно няма да починат на ранна възраст, те може да изпитат много други непредвидени странични ефекти, което е само една от многото причини да не се избързва с генното инженерство на хора, каквото е и основно мнението на научната общност

Източник: Futurism - STUDY RETRACTED: EDITS WON’T DOOM CRISPR BABIES TO EARLY DEATH

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !