Генно редактираните китайски бебета може да са обречени на ранна смърт

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 04 юни 2019 в 12:22 5947 0

Хъ Дзиенкуей Снимка: Wikimedia Commons

Преди около половин година ви съобщихме, че китайският учен Хъ Дзиенкуей (He Jiankui) обяви раждането на генно редактирани от него бебета.

Оттогава учените разглеждат стотици хиляди медицински трудове, за да разберат какво е влиянието върху човешкото здраве на гените, които Хъ е променил.

Екипът на Хъ редактира генома на близнаците, както и на трето бебе, което се очаква да се роди това лято, за да изключи гена, наречен CCR5, с надеждата, че това ще ги направи устойчиви на HIV. Но според ново изследване, публикувано в списание Nature Medicine, при хората с такъв геном има 21% по-висока вероятност да починат преди да достигнат средната продължителност на живота. 

Учени от Университета на Калифорния Бъркли изучават база данни човешка ДНК, за да открият същите варианти на CCR5, които Хъ е създал при децата. Изследователите откриват, че същия геном, който може да гарантира по-висока устойчивост на HIV, прави хората по-поддатливи на опасни грипни вируси и западнонилска треска.

"Открихме, че при тези хора смъртността е значително по-висока", споделя водещият автор Расмус Нилсен (Rasmus Nielsen). "Това е съществено. Бяхме изненадани колко голям е ефектът."

Работата на Хъ създаде широка научна дискусия и много учени се обявиха за спиране на експериментите, докато стане известно повече. Появи се идеята и за въвеждане на меморандум срещу генната редакция на хора, подписан от водещи учени като пионерите на технологията CRISPR Фен Чжан (Feng Zhang) от Масачузетския технологичен институт и Харвард и Еманюел Шарпентие (Emmanuelle Charpentier) от Отдела за науки за патогените в Макс Планк, Берлин.  

Но и в тази насока мненията останаха поляризирани, като някои изследователи считат, че подобна мярка няма да има желания ефект. Тази теза подкрепя нобеловият лауреат Дейвид Балтимор (David Baltimore), професор, вирусолог и имунолог е председателствал две международни срещи по генно инженерство на най-високо равнище в това интервю.

"Това е урок по смирение", смята Джордж Дейли (George Daley) от Медицинския Университет на Харвард. "Дори да смятаме, че знаем нещо за един ген, винаги можем да бъдем изненадани и дори изумени, както в този случай, когато откриваме, че този предполагаемо предпазващ ген, всъщност може да е проблем."

Източник: Futurism - THOSE GENE-HACKED BABIES MAY BE DOOMED TO DIE YOUNG

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !