Учени направиха нови изумителни снимки на коронавируса

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 15 февруари 2020 в 00:56 9576 0

Кредит NIAID-RML

Несъмнено най-бързо развиващата се и важна здравна тема към момента е епидемията от коронавирус, наречен официално от СЗО COVID-19. Жертвите към момента са 1 318 и този брой постоянно се повишава.

Въпреки, че микробиолозите по света използват вируса, опитвайки да създадат ваксина, много от хората, които не се занимават с научна дейност все още не знаят как изглежда той под микроскоп.

Лабораториите от Скалистите планини (RML) на Националния институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID) показва електронно микроскопски снимки на коронавируса и те за изненадващо красиви. 

Кредит:NIAID-RML

На изображението се вижда допълнително оцветена снимка със сканиращ електронен микроскоп, показваща COVID-19, изолиран от пациент в САЩ, вирусните частици са оцветени в жълто и се намират върху клетката, оцветена в синьо и розово.

Кредит: NIAID-RML

Това изображение е заснето с трансмисионен електронен микроскоп. Не е толкова ясно, колкото първото, но ясно се виждат шиповете по повърхността на вируса, което му дава и името - коронавирус.

Ако тези изображения изглеждат познати, то е защото повечето коронавируси, като например SARS или на български ТОРС (тежък остър респираторен синдром) и респираторен синдром на Близкия изток (MERS), които имат подобна сферична повърхност с издатини по нея.

Вирусите от семейството на коронавирусите имат малки разлики в генома си с едва пет нуклеотида разлика между трите вида. Въпреки това те се проявяват по значително различни начини при заразените с тях хора. 

Кредит: NIAID-RML

Това изображение е получено в резултат от екипна интердисциплинарна работа. Ученият от RML Еми де Уит (Emmie de Wit) осигурява вируса, микроскописта Елизабет Фишър (Elizabeth Fischer) прави снимката, а екипът по визуално изкуство в медицината оцветява изображението. 

Източник: Science alert - This Is What The COVID-19 Virus Looks Like Under The Microscope

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !