Учени считат, че антиваксърите са моралния еквивалент на пияните шофьори

И двете са егоистични, безотговорни и съзнателно излагат живота на другите на опасност

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 22 март 2019 в 14:24 4498 0

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Благодарение на антиваксърското движение, предотвратими болести като морбили и заушка се завърнаха и все повече учени се ангажират в борбата си с това анти-научно движение, съобщават Futurism

Проблемът вече е толкова сериозен, че комисар Скот Готлиб (Scott Gottlieb) от щатската Агенция за храните и лекарствата (FDA) наскоро предупреди, че хората, които с ясно съзнане отказват да се ваксинират, могат да причинят избухването на епидемии, а Световната здравна организация обяви антиваксърите за една от най-големите настоящи заплахи за световното здраве. 

Затова двама учени излагат позицията си пред Scientific American, че хората, които могат, но отказват да бъдат ваксинирани са толкова опасни за околните, колкото и пияните шофьори. 

"И двете са егоистични, безотговорни и съзнателно излагат живота на другите на опасност", смятат астрофизикът Итън Сийгъл (Ethan Siegel) и микробиологът Алекс Березов (Alex Berezow), който е и вицепрезидент по научните въпроси в Американсия съвер за наука и здраве. "Тяхното поведение застрашава здравето, сигурността и живота на невинните хора, които имат лошия късмет да са част от обкръжението им."

Двамата автори не се опитват да смекчат удара. Те смятат, че онези, които избират да застрашават другите около тях като не се ваксинират, могат спокойно да го правят, стига да са напълно изключени от обществото. 

"Твърде грубо ли е това? Не и според нас," заявяват авторите. "Ако човек иска да пуска силна музика, стреля във въздуха без причина, или пие и кара, трябва да има възможност да прави това, което му харесва, но стига да е в своята частна територия, достатъчно изолиран от останалите. По същия начин, ако не желаете да бъдете ваксинирани, може би трябва да ви бъде позволено, стига да се съгласите да живеете завинаги там някъде в нищото."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !