Учените разбраха защо котките са толкова капризни към храната

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 юни 2015 в 11:06 6344 0

Кредит www.me-cl.com

Учените успяха да разгадаят как котките възприемат горчивината в храната на молекулярно ниво, което е може да обясни защо понякога са толкова придирчиви към храната. 

За изследването се съобщава в списание BMC Neuroscience.

Домашните котки имат репутацията, че са непредвидими в избора си на храна. Това би могло да се обясни с усещането им за горчиво, което силно се различава от това на другите бозайници, заради различния им набор от рецептори за горчиво.

Колектив от учени от Университета на Бристол, AFB International и Integral Molecular,  провели серия от експерименти на клетъчно ниво, за да разберат как рецепторите Tas2r38 и Tas2r43 реагират на горчиви вещества.

Изследователите работили с фенилтиокарбамид (PTC) и пропилтиоурацил (PROP) - тяхната молекулярна структура е приблизително същата като тази на брюкселско зеле и броколи, както и с получаваните от алоето и алоин денатониум - най-горчивите вещества, познати на човека. Денатониумът често се включва в състава на опасни лекарства за да не ги ядат деца и животни.

Установено било, че котешкият Tas2r38 въобще не реагира на PROP, а към PTC е десет пъти по-малко чувствителен от колкото хората. Рецепторът Tas2r43 реагирал слабо на алоин, но към денатониума реагира много по-силно от същия рецептор при хората.

Изводът е, че котките възприемат горчивината по много по-различен начин от хората. 

Това може да се обясни с факта, че котките, за разлика от кучетата, приматите и мечките, са изключително хищници и обикновено не използват растения за храна. Затова котките не са развили рецепторите си за горчиво, които позволяват на другите животни да различават отровните растения. Като страничен ефект се проявява безразличието на котките към много видове храни, които ни изглеждат вкусни.

Изследователите планират да използват откритието си за създаване на нови съединения, които да блокират рецепторите за горчиво при котките. Тези вещества ще помогнат домашните любимци да вземат по-лесно хапчета и да бъдат по-малко придирчиви към храната.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !