Вижте тактиката на сините китове за улов на крил (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 април 2017 в 09:04 6393 0

Кредит Oregon State University

Със своите 30 метра дължина и тегло 170 тона сините китове са най-големите животни в света.

Сега дрон е заснел видео как тези гиганти си избират храната, разказва Business Insider. 

Видеото е направено от новозеландски учени от Университета на Орегон.

"Според моделните проучвания на сините китове те не изразходват енергия за малко храна", разказва Лий Торес (Leigh Torres), главен изследовател от Институт за проучване на морските бозайници в щата Орегон, който е ръководител на експедицията, изучаваща сините китове.

"Нашите кадри показват​ тази теория в действие. Може да се види как китът взема решения, което е наистина необикновено​, защото въздушните наблюдения на това, как сините китове се хранят с крил, са рядкост".

Китовете поемат голямо количество вода, което филтрират през сито в устата си, което зоолозите наричат балена. Храната, която те консумират представлява малки животинки, предимно дребни безгръбначни, наречена крил.

Китът заобикаля някои по-малки групи крил и се насочва към други, които са му по-изгодни.

"Като че ли китът определя стойността на крила, който може да изяде, и дали усилията, които ще предприеме, за да изяде храната, ще си струва усилието да се забави", коментира Торес.

"Трудно е да се получат по-добри кадри от кораб", отбелязва Торес. "А самолетите и хеликоптерите са много шумни. Дроновете ни позволяват да наблюдаваме под нов ъгъл китовете, без да ги притесняваме".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !