Защо по-тежките странични ефекти от ваксината се случват на млади жени

Ваня Милева Последна промяна на 08 април 2021 в 00:00 5960 0

Кредит: Pixabay/CC0 Public Domain

Двама души могат да получат една и съща ваксина срещу коронавирус в един и същи ден, но техните странични ефекти вероятно ще се различават.

Това е така, защото имунната система на всеки човек е уникална. Начинът, по който реагира всеки на ваксините, зависи от категории като възраст и пол, а още повече от индивидуални характеристики като гените ни и историята на инфекциите ни.

"Вашият имунен отговор по същество диктува вашите странични ефекти", обяснява пред Business Insider д-р Вивек Чериан (Vivek Cherian), лекар по вътрешни болести в Балтимор.

Като цяло жените и по-младите хора е по-вероятно да имат по-тежки странични ефекти след коронавирусна ваксина, независимо от дозата или производителя.

И за трите разрешени от САЩ коронавирусни ваксини - от Pfizer, Moderna и Johnson & Johnson - по-младите възрастни по-често съобщават за умора, главоболие и болка на мястото на инжектирането, отколкото възрастните.

Страничните ефекти също са по-многобройни и по-тежки след втората доза на инжекцията на Pfizer или Moderna.

Възрастните над 65 години обикновено имат по-слаба имунна система

Нашата имунна система има тенденция да се влошава с напредването на възрастта, така че възрастният организъм не работи толкова усилено, за да ги защитят срещу чужди нашественици - включително протеина, въведен чрез ваксината. В резултат на това нежеланите реакции често са по-леки и по-малко на брой при възрастните хора, отколкото при по-младите възрастни.

„Обикновено, когато казваме възрастни хора, имаме предвид лица над 65 години“, отбелязва Чериан.

След една доза от ваксината на Moderna, 57% от хората на възраст под 65 години развиват странични ефекти, в сравнение с 48% от тези на възраст над 65 години.

След втората доза близо 82% от хората в по-младите развиват странични ефекти, в сравнение с близо 72% от възрастните.

Pfizer също съобщава, че умората, главоболието и болката на мястото на инжектиране са по-чести сред хората на възраст между 18 и 55 години след двете дози, отколкото сред хората на възраст 56 и повече години.

В проучването на Johnson & Johnson близо 62% от хората на възраст между 18 и 59 години са развили странични ефекти, в сравнение с 45% от хората на възраст 60 и повече години.

Но това не означава, че ваксините са по-малко ефективни за групата на по-възрастните.

„За ваксините срещу COVID-19 всъщност не сме забелязали намалена ефективност с напредването на възрастта, така че всъщност наистина работят добре“, коментира Чериан.

Естрогенът играе роля в имунния отговор на жената

Жените са склонни да имат по-силни реакции към много ваксините, включително тези срещу полиомиелит, грип, морбили и паротит - така че не е изненадващо, че имат повече странични ефекти и след коронавирусните ваксини.

Според Чериан това вероятно е свързано с нивата на естроген.

„Тестостеронът има тенденция да бъде имуносупресивен хормон, а естрогенът е имуностимулатор“, обяснява Чериан.

А наскоро доклад от Центровете за контрол и превенция на заболяванията установи, че около 79% от случаите на странични ефекти от  ваксината, докладвани на CDC, идват от жени, въпреки че само 61% от дозите се прилагат на жени.

Страничните ефекти на ваксината са дори по-силно изразени при жените преди менопаузата, отколкото при жените след менопаузата, отбелязва Чериан.

Втората доза предизвиква по-силни странични ефекти във възрастовите групи

В понеделник CDC публикува доклад, който изследва страничните ефекти сред 1,9 милиона американци, които са получили и двете дози ваксини на Pfizer или Moderna. Като цяло, приблизително 50% от получилите ваксина съобщават за странични ефекти след първата си доза, а 69% съобщават за странични ефекти след втората доза.

При всички съобщенията за болка на мястото на инжектиране са нараснали от 68% след първа доза до 72% след доза две. Умората се е увеличила от 31% до 54% от първата до втората доза, главоболието от 26% на 47% и болките в тялото или мускулите от 19% на 44%.

Близо 75% от получилите на ваксината на Moderna са имали странични ефекти след втората доза, в сравнение с 64% от получилите Pfizer. Тези резултати като цяло са в съответствие с тези от клинични изпитвания.

Повечето странични ефекти след втората доза обикновено са знак, че организмът се е научил бързо да разпознава вирусния протеин и е готов за атаката.

„Не мога да не подчертая достатъчно важността да не отлагаме втората доза, защото не получаваме пълна ефикасност, докато не получим тази втора доза“, съветва Чериан.

Всъщност докладът на CDC установява, че една доза от ваксината на Moderna или Pfizer е на 80% ефективна за предотвратяване на коронавирусни инфекции след две седмици. Две седмици след втората доза ефективността на ваксините скача до 90%.

Източник: Why you can expect more severe vaccine side effects if you're younger or a woman, Aria Bendix, Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !