07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Какво се знае за ваксината срещу COVID-19 на Johnson & Johnson?

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 януари 2021 в 00:03 68671
Кредит: Pixabay / CC0 Public Domain

След вече одобрените от европейския и американския регулатор ваксини срещу COVID-19 на Pfizer и Moderna се задават и други обещаващи кандидат-ваксиниа като действащата с еднократна доза на Johnson & Johnson, която има около 45 000 души, включени в текущите клинични изпитвания във фаза 3. Според ранни данни, току-що публикувани от компанията, тази ваксина също показва добра ефективност.

Данните от първа и втора фаза са публикувани на 13 януари в New England Journal of Medicine, а резултатите показват, че кандидат-ваксината на компанията създава имунен отговор при пациенти за най-малко 71 дни, т.е. за цялото време на изследването.

Ваксината също така „се понася добре“ от участниците в проучването, заяви Johnson & Johnson в съобщение за пресата. Докато ваксините Pfizer и Moderna са сходни, ваксината на Johnson & Johnson е много различна.

Ето какво се знае до момента и какво евентуално предстои.

Janssen Pharmaceutica, базираното в Белгия подразделение на Johnson & Johnson, разработва ваксината, известен като JNJ-78436735 или Ad26.COV2.S, в сътрудничество с медицинския център на Beth Israel Deaconess.

Как действа ваксината Johnson & Johnson COVID-19?

Johnson & Johnson е векторна ваксина с вирусен носител аденовирус, която използва двуверижната ДНК за стимулиране на имунен отговор в организма. Тази технология работи по различен начин от мРНК ваксините, предлагани от Pfizer-BioNTech и Moderna, които използват едноверижната РНК.

Във ваксината на Johnson & Johnson изследователите добавят парче генетичен материал от шиповия протеин на новия коронавирус (парчето, което се фиксира върху човешките клетки) в друг вирус, аденовирус 26 (Adenovirus 26), който е модифициран, така че да има способността да навлиза в клетките, но да не се възпроизвежда вътре в тях. Аденовирусите са често срещани вируси, които обикновено причиняват симптоми, подобни на настинка, но тъй като този, използван във ваксината, е променен и не може да се възпроизведе, той не може да разболява. (Други ваксини срещу COVID-19, включително тази на Оксфорд и AstraZeneca, използват подобна аденовирусна технология.)

Когато се инжектира ваксината на Johnson & Johnson, модифицираният аденовирус, носещ парче от шоповия протеин, се закрепва на повърхността на човешките клетки. Той прониква вътре, където модифицираният вирус стига до клетъчното ядро, където е човешката ДНК. След това аденовирусът поставя своята ДНК в ядрото, генът на шиповия  протеин се чете от клетката и след това се копира в информационната РНК (мРНК).

След това мРНК напуска ядрото и служи като набор от инструкции за другите клетки, така че те започват да произвеждат шипови протеини. След това те се разпознават от имунната система и човешкото тяло реагира като произвежда антитела към мнимата заплаха (въпреки че заплаха не съществува).

След това клетките на имунната система запомнят как да се борят с отделната част от SARS-CoV-2, новият коронавирус, така че ако влезете в контакт с него в бъдеще, тялото ви ще има способността да се бори по-ефективно с него.

Ваксината на Johnson & Johnson работи по сходен начин като тази на Оксфорд и AstraZeneca.

Тази технология е уникална, но Johnson & Johnson има голям опит с нея, тъй като вече е използвана за ваксината срещу ебола.

„Приложени са дали стотици хиляди дози от тази подобна ваксина“, а тя не е имала проблеми с безопасността, коментираазва д-р Уилям Шафнер (William Schaffner), специалист по инфекциозни болести и професор в Медицинския факултет на Университета Вандербилт.

Въпреки че все още се тества, ваксината COVID-19 на Johnson & Johnson изисква само една доза, а не две, като останалите одобрени ваксини на Pfizer и Moderna. Досегашните проучвания са установили, че приемането на една или две дози от ваксината предизвиква ефективни имунни отговори срещу SARS-CoV-2 при участниците в проучването, но нищо не е сигурно до завършване на клиничните изпитвания от фаза 3 и компанията разполага с достатъчно данни в подкрепа на единичната доза на ваксината.

Колко ефективна е ваксината Johnson & Johnson COVID-19?

На този етап не е напълно ясно. Публикуваните данни от проучванията от ранните етапи установяват, че повече от 90% от хората, които са били ваксинирани, са разработили неутрализиращи антитела (които се очаква да спрат заразяването с SARS-CoV-2 на човешките клетки) 29 дни след инжектирането на първата доза от ваксината. Два месеца след първата доза всички участници са разработили неутрализиращи антитела, които остават в сила поне 71 дни.

Какви са страничните ефекти на ваксината на Johnson & Johnson срещу COVID-19?

Според данните досега тя може да причини „леки до умерени странични ефекти, типично свързани с ваксинациите“, подобни на очакваните от ваксините на Pfizer и Moderna. Това са симптоми, подобни на настинка, като главоболие, болки в тялото, болка на мястото на инжектиране и повишена температура - нормален признак, че се подготвя имунният отговор на организма.

Как се съхранява ваксината Johnson & Johnson COVID-19?

Един от най-големите плюсове на ваксината Johnson & Johnson е нейната трайност. Тъй като не съдържа деликатната мРНК като ваксините на Pfizer и Moderna (които се съхраняват на много ниски температури), тя не е толкова уязвима и може да остане стабилна в нормален хладилник (2-7 ° С) до три месеца.

„Това е голямо предимство“, отбелязва д-р Томас Русо (Thomas Russo), професор и шеф по инфекциозни болести в университета в Бъфало. Безопасното съхранение на останалите налични ваксини, особено ваксината на Pfizer (която трябва да се съхранява при -70 ° С), представлява предизвикателство за логистиката и транспорта, изисква специални фризери, да не говорим, че трудно би се съхранявала в обикновен лекарски кабинет или аптека.

Кога ще бъде издадено разрешение за употреба от FDA и EMA?

Очаква се клиничното проучване на Johnson & Johnson от фаза 3 да приключи до средата на февруари. Ако всичко е добре, компанията може да кандидатства за разрешение за спешна употреба от Администрацията по храните и лекарствата (FDA), обяснява д-р Русо. След като FDA даде одобрението си, възможно е ваксината да бъде разрешена някъде през март за Съединените щати.

През август компанията подписа договор с федералното правителство на стойност 1 милиард долара, обещавайки да произведе 12 милиона дози от ваксината си до февруари и 100 милиона дози до края на юни. Но според The New York Times производството може закъсненее с около два месеца.

Европейска агенция по лекарствата вече разреши използването на ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna, които в крайна сметка ще осигурят дози за 380 милиона души, или над 80% от населението на ЕС. 

Понастоящем EMA оценява трета ваксина - тази на Оксфорд/AstraZeneca - а решението трябва да бъде оповестено до края на месеца. Европейската агенция също така започна и преглед на ваксината на Johnson & Johnson. Очакват се и още две други споразумения за доставка идват от CureVac и Sanofi/GSK.

До декември 2020 г. България е поръчала 1 млн. ваксини от Pfizer, с което достига до 0,33% от общата поръчка на ЕС, недостигайки полагащата й се квота от 1,55%. От ваксината на Moderna за нас са поръчани само 500 хиляди броя, което е 0,31% от общата поръчка на ЕС. България разчина най-вече на ваксината на Astra Zeneca, от която е поръчала 4 518 323 бройки, количество, което най-много се доближава и до квотата, на която имаме право - 1,13% от всички за Европа.

Нашата страна е последна по процент на ваксинирани на 100 души в ЕС, а самата Европа обаче е критикувана за бавния процес на ваксинация.

Източници:

How Does Johnson & Johnson’s Single-Dose COVID-19 Vaccine Work?, prevention

How the Johnson & Johnson Vaccine Works, The New York Times

EU pledges to ramp up COVID-19 vaccine production; sets vaccination targets, Rachel Arthur, 


zuljin
Рейтинг : -12194
26.01 2021 в 15:08 1
+ 0
- 3
Е крайно време беше и някой голям производител на санитарна козметика да се включи в голямата лапачка покрай ваксините. Не знам само колко ще му струва да бъде допуснат до баницата, предвид атаките срещу Астра Зенека, които явно не искат да шарят на корумпетата.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.