Науката наречена „Футбол“

Наука OFFNews Последна промяна на 01 декември 2019 в 15:00 6962 0

Футболът е най-популярният спорт в света, зрителите рядко се замислят за трудностите и изпитанията, през които преминават играчите. За това решихме да обърнем внимание на научните , психологически и физиологични процеси, случващите се с футболните идоли. Ето и някои от най-интересните научни факти относно подготовката на професионалистите:

1. Илюзорната заблуда на зрителя

Проучванията на профилите за движение на играчите също са разкриващи. В средната игра играчите изпълняват повече от 1000 последователности като спринтове, сблъсъци, хедъри, хвърляния, почивки и др. Превключването в движенията се извършва на всеки пет до шест секунди, а спринтовете се правят на всеки 90 секунди. Играчите почиват средно в продължение на три секунди на всеки две минути, но най-изненадващо от всичко, само 2 на сто от играчите на разстояние, които бягат в мач, включват контакт с топката. Футболът е игра, която се играе до голяма степен от топката, поради което телевизията, с ограничените си перспективи на камерата, често създава фалшиво впечатление от играта.

2. Фитнес: основната съставка на успешната подготовка

Попитайте всеки треньор за най-важния елемент за подготовка на един успешен отбор и ще получите отговора „фитнес“. Не е изненадващо, че консумацията на енергия е тясно свързана с това колко време издържат участниците в мача, в продължение на много години тази цифра беше въпрос на предположения. Точните измервания на двама учени - Томас Райли и Вон Томас от Ливърпул Политехника (сега Университетът на Ливърпул Джон Моурес) дават отговор на въпроса.

Според статистиката, която правят, полузащитниците издържат най-много, покривайки 9,8 км по време на мач, след тях са нападателите и централните бекове (8.4 км и 8.2 км), централните защитници - 7.8 км, а вратарят - 4 км. Едва ли ще Ви учуди фактът е, че най-бързият футболист в света е играчът на Реал Мадрид - Гарет Бейл, неслучайно кралският клуб има обещаващи коефициенти за залагане. Играчът на белия балет бяга с рекордните 34,7 км в час.

3. Храната след тренировка – най добрия помощник на голмайстора

Енергийните разходи за 90 минути игра на футбол възлизат на около 66 на сто от дневния прием на калории на средния мъж. Въглехидратите в диетата (тестени изделия, картофи, хляб) произвеждат гликоген, горивото, което задвижва това огромно усилие. Това се "изгаря" в комбинация с кислорода, който дишаме и предаваме в кръвта към активните мускулни групи.

За футболистите попълването на гликоген е жизненоважно, тъй като резервите в черния дроб и мускулите често са почти напълно изцедени след мач. Потенциалът на организма за усвояване на гликоген достига пикове през първите няколко часа след тежките упражнения, поради което въглехидратните напитки са толкова популярни. Но балансираната диета е ключът и ако играчите следват съветите на диетолозите, пълно възстановяване е възможно за 24 часа.

4. Умствена издръжливост

Нито една взискателна физическа задача не може да бъде изпълнена без съответното ниво на физиологична и метална бдителност, състояние, известно като „възбуда“ в психологията на спорта. Изпълнението и възбудата са тясно свързани и като цяло производителността се подобрява с увеличаване на възбудата. Защо това се случва не е трудно да се обясни. Най-високите технически умения във футбола изискват голяма прецизност. Изисква се принуждаването на умението въвежда грешки и колкото по-твърдите играчи натискат нещата, толкова по-голяма е вероятността да се провалят. Понякога този провал е катастрофален. Вместо да намалява постоянно, производителността се срива, когато спортистите оценяват огромността на задачата и неспособността им да генерират продукция на необходимото ниво.

Надяваме се, че с тези научни факти успяхме да ви убедим, че любимият ви спорт представлява една сложна система, която трябва да бъде умело направлявана. Сложната задача, пред която са изправени треньори и играчи, е да балансират силите на терена и да съумяват за възстановят мускулите си за следващата футболна борба.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !