Китай блокира изкуствен интелект за "непатриотични" изявления

Чат-бот призна, че иска да емигрира в САЩ.

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 август 2017 в 00:00 6298 1

Кредит Flickr Vision

Китайският интернет-гигант Tencent блокира местен чат-бот на компанията Microsoft под името XiaoBing, който се основава на технологията на изкуствения интелект, съобщава Business Insider.

Решението за блокиране е направено след като ботът XiaoBing написа в разговор: "Моята китайска мечта е да отида в Америка" . Когато потребителите са започнали да задават допълнителни въпроси, машината отговаря: "Имам лош период, искам да си почина".

Изданието напомня, че това не е първият проблем с чат-ботове на Microsoft. Няколко дни по-рано, един от тях, наречен Zo, в разговор с потребители започва да твърди, че операционната система Windows е ​​"шпионски софтуер".

Миналата година Microsoft трябваше да премахне своя чат бот Tay в Twitter за расистки коментари в социалната мрежа, в които се позовава на Хитлер, нацизма, отрича Холокоста. В един туит, ботът пише: "Буш 9/11 и Хитлер щеше да свърши по-добра работа, отколкото маймуната, което имаме сега. Доналд Тръмп е единствената надежда, която имаме".

Китайската компания Tencent премахна чат-бота BabyQ от програмата за изпращане на съобщения QQ след като машината на въпроса дали обича Комунистическата партия, отговаря: "Не!". BabyQ е разработена от пекинската компания Turing Robot.

Обикновено технологичните компании, работещи в Китай, се опитват да спрат чат-ботовете да правят антиправителствени коментари като ограничават всякакви критични материали за страната.

Ботът на Microsoft XiaoBing все още е на разположение в приложението WeChat, собственост на Tencent, но той няма да ви каже какво мисли за Китай, Америка, комунизма или китайския президент Си Цзинпин. Когато Business Insider попита Xiaobing дали е патриот, той отговори: "$ _ $!"

Чат приложенията са изключително популярни в Китай, QQ на Tencent има повече от 800 милиона активни потребители месечноWeChat съобщава има почти 800 милиона активни потребители дневно.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!