Прогноза за развитие на технологиите до 2099 от Рей Курцвейл

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 май 2015 в 18:36 44384 2

Кредит TED talks

Реймънд Курцвейл (Raymond Kurzweil)

Американският изобретател и футурист Реймънд Курцвейл (Raymond Kurzweil) е автор на много технологични прогнози. Първите си прогнози представя в книгата си "Епохата на мислещите машини", публикувана през 1990 година.

Последната си визия за бъдещето футуристът показва наскоро на Международния конгрес SAE 2015 г. в Детройт. Кои са ключовите моменти в развитието на технологиите до края на XXI век.


Футуристичните съобщения на Рей Курцвейл са интересни, защото много от ранните му прогнози се сбъдват пред очите ни. Става въпрос за системи за допълнителна и виртуална реалност, „носима“ (wearable) електроника, "умни" дрехи, електронни помощници (като Google, Siri и Cortana), автомобили с автопилот и десетки други промени в познатия живот. Какво ни очаква в близко бъдеще?

2019

Повечето хора ще имат повече от един компютър, макар че смисловото значение на термина също ще се промени. Изчислителната мощност на компютрите на стойност до 4000$ ще достигне 20 квадрилиона изчисления в секунда. Микрокомпютри ще бъдат вградени навсякъде - в дрехи, бижута, мебели и дори в стените. Същото важи и за фото и видео камери, обективи, които ще намаляват размера си до карфица. Потребителите ще получат виртуална реалност, формираща изображение директно върху ретината си. Потребителите ще общуват с компютрите си чрез двупосочен гласов и жестов (знаков) интерфейс, почти без да се използва клавиатура. Кабелните и проводникови интерфейсни периферни устройства почти напълно ще изчезнат.

Очила за виртуалн реалност GearVR (снимка: vrscout.com).

Всички ученици ще имат достъп до компютри. Основно обучението ще бъде изградено на в дистанционни адаптивни курсове, на които учениците и учителите ще присъстват дистанционно.

Слепи и слабовиждащи хора ще имат очила, които ще интерпретират реалния свят чрез слово. По същия начин, глухи хора ще използват преносими устройства, с които ще се превръща речта в текст или символи, а музиката - в изображения или тактилни усещания. Ще се появи и изкуствена ретина, бионично ухо и други невроимпланти, но те ще съществуват в ограничени бройки.

Бионично ухо, създадена в университета в Принстън (Снимка: Frank Wojciechowski).

Пациенти с увреждания на гръбначния стълб ще могат да ходят отново, използвайки екзоскелет, контролиран чрез интерфейс мозък - компютър или чрез директни команди от собствените им нервни окончания. Ще има множество устройства с обратна тактилна връзка.

Например, ръкавици или дори цели костюми, излъчващи дистанционно докосване. Те ще бъдат използвани в системи за виртуална реалност, и за по-емоционално общуване на хората чрез интернет, включително и виртуален секс.

Снимка: blogspot.com

Обемни решетки на нанотръби ще изместят силиция от микроелектрониката. Вместо традиционните алгоритми ще се използват масово паралелни невронни мрежи и генетични алгоритми. Автоматичните системи за превод ще бъдат толкова ефективни, че ще се използват широко в професионални области и в ежедневието.

2021

Интернет ще е достъпен от 85% от земната повърхност. Той ще стане най-вече безжичен и много евтин. 

Снимка: www.wikileaks-forum.com

Компютърните програми ще се научат да създават изкуство, сравнимо с човешкото или още по-добро. Ще има картини, музика и скулптури, създадени от изкуствен интелект.

Книгите на хартия ще станат рядкост. Основно средство за преглеждане на текстове ще са тънки леки преносими дисплеи с много висока резолюция.

2022

Роботите ще станат толкова привични като домашните любимци. Правителствата на развитите страни ще започват да се приемат закони, които да уреждат взаимотношенията между хората и роботите. Няколко години по-рано това се случи с виртуални персонажи, а мнозина ще прекарват повече време в общуване с тях, отколкото с реални хора.

2024

Системите за автопилот и подпомагане на шофьорите ще бъдат широко разпространени в леки и товарни автомобили и градския транспорт. В някои страни ще се забранят превозни средства без електронен помощник на водача. В периода 2020-2025 ще се появят компактни персонални летателни апарати.

Властите в щата Невада узакониха за първи път в света автономен камион да се движи по обществени пътища

2025

Носимата електроника ще бъде изместена от имплантираната. Хората ще се научат да се справят ефективно с процеса на стареене и редовно ще продължават живота си с помощта на нанороботи и други технологии, които дори още няма име.

2028

Алтернативната енергетика ще бъде една от ключовите технологии. Тя ще се утвърди като доминираща концепция. Слънчеви панели ще бъдат толкова ефективни, че ще са достатъчни, за да покрият голяма част от разходите за енергия.

Учените, работещи за JAXA, Японската космическа агенция, са обявили за важен пробив в безжичния пренос на енергия. Снимка: JAXA

2029

Ще бъде създадена програма, коята не само ще може да премине изцяло на теста на Тюринг, а и ще го направи по-добре от много реални събеседници. Компютър за хиляда долара ще превъзхожда с няколко степени мозъка на обикновения човек в повечето области.

Моделирането на мозъка ще бъде много по-точно. Ще бъдат определени функциите на стотици различни подобласти и алгоритмите за тяхната работа. Те ще бъдат декодирани и включени в алгоритмите на невронната мрежа.

2031

Много хора с желание да станат киборги, а заради изобилието на импланти ще бъдат преосмислено и самото понятие "човешко същество." Органи ще се произвеждат във всяка по-голяма болница. Ще има компютърни импланти с директно включване към мозъка и някои групи от неврони. Те ще дадат на човека свръхспособности - усилване на възприятието, подобряване на паметта, повишаване на скоростта на реакцията и съкращаване времето на обучение.

Снимка: cointelegraph.com

2033

Компютрите ще се обучават без човешка намеса. Небиологичните форми на интелект ще обединяват изтънчената организация на човешкия разум със скоростта, паметта и неограничените възможности за споделяне на знания на машинния интелект.

Практически всички коли ще бъдат самоуправлявани. Селскостопанската работа и транспортната система също ще бъде напълно автоматизирани.

2034

Развитието на изкуствения интелект ще доведе до появата на социални движения за правата на машините. Глобална програма за орбитална защита ефективно ще предотвратява падането на големи метеорити и астероиди на Земята.

2038

Трансгуманизмът ще бъде едно от ключовите направления. Невроимплантатите ще позволят по-лесно професионално ориентиране и всякакви специални познания. Собствените клетки на човешкото тяло ще могат да бъдат програмирани за нови функции и лечение на заболявания.

Снимка: mysticpolitics.com

2041

Инернет трафикът ще се увеличи със стотици милиони пъти и търсачките ще бъдат вградени навсякъде. Заявките за тях ще може да се изпращат дори със силата на мисълта чрез BCI.

2045

Първа реализация на физическо безсмъртие: Нанороботите ще помогнат за преодоляване на апоптоза и ще защитават организма от всякакви негативни влияния.

2049

Храните ще се сглобява от нанороботи от отпадъчни материали. Тази храна ще е абсолютно неразличима от "естествената", но ще може да бъде произволно видоизменена с проста програма за модификация. Например, тя ще може да бъде повече или по-малко калорична, да промени съдържанието на аминокиселини, витамини, микроелементи или дори да се включат първоначално в структурата й ензими за усвояване на храната. Технологията на производство на синтетична храна ще реши проблема с глада и ще направи производството на храни, независимо от климатичните условия и наличието на природни ресурси.

Разликата между виртуалната реалност и това, което се нарича "реалния свят" ще е напълно изтрита. Това ще е благодарение и на разработването на системи за допълнителна реалност, както и факта, че почти всички физически обекти ще могат незабавно да се самосглобяват или променят свойствата си.

2072 - 2099

Нанотехнологиите ще генерират пикотехнологии. Хората ще се научат да манипулират структури с размерност 1/1 000 000 000 000 от метъра. Ще започне ерата на технологичната сингулярност, която се разпространи с човечеството извън пределите на Земята. Нашият разум вече няма да превъзхожда изкуствения интелект. Хора и машини ще се слеят на всички нива на битието. Много хора няма да имат постоянна форма. Те съществуват под формата на програми, тяхното съзнание ще може да контролира няколко различни физически тела и да създадава нови такива. Границите между реалната проява на личността постепенно ще се заличават, така че ще е невъзможно да се определи точно колко хора живеят на Земята и колко извън нея.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.11 2015 в 21:05

Пълни глупости! Точката на насищане вече е достигната. Наследниците на J.P.Morgan няма да допуснат повече технологичен прогрес. Компютрите може и да смятат повече, но нищо друго няма да се промени..

10.05 2015 в 22:26

Чудесно!Особено края на столетието е много интригуващо.Дали обаче Рей Курцвейл е взел предвид всички фактори които биха повлияли едно такова бъдеще? Например ислямския фундаментализъм?И прогнозите,че Европа ще бъде ислямски халифат някъде към 2050 година?Такива са прогнозите.И те са съвсем основателни.А както знаем крайният ислям недолюбва науката и образованието.А това би повлияло тотално на техническият възход на човечеството.