Ядат ли се камъните?

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 април 2015 в 13:24 8240 0

Ядат ли се камъните? Е, не точно камъните, но да речем, минерали като готварската сол, селитрата отдавна са влезли в нашата кухня. Соли приемаме и с храната, и като лекарство.

Но има и забележителни случаи, при които хората наистина се хранят с камъни.

Пълнежи и измами в Седновековна Европа

Минералът барит много лесно се смила на брашно, евтин и тежък е и така че някои са го смесвали с различни продукти, които се продават на тегло - особено пшеничното брашно. Едно време в Германия, например, фалшифицирането на брашно е достигнало такива размери, че за борба с него дори било забранено производството на барит.

Талк. Снимка: wikipedia

Подобно стоят нещата с един друг камък - талкът, който благодарение на своята мекота и пластичност е много изгоден за влагане в някои сладкиши и бонбони. Оказва се, че чистият талк често се използва в производството на бонбони и въпреки че вероятно не вреди на стомаха, все пак той не е хранителен.

През Средновековието различни "ядливи камъни" се смесват с брашно или хляб, основно за да се увеличи теглото и обема им. В брашното са добавяли "ядливи камъни" с бял цвят смлени на прах: барит, варовик, гипс, магнезит, глина, пясък и др. Млякото и сметаната често се смесвали с тебешир, вар, магнезиев оксид. Маслото са разреждали с водата, стипца, сол, глина, гипс, креда. В сиренето са слагали същите съставки: гипс, креда и барит. В какаото и шоколада понякога се съдържат примеси от желязна охра, барит, пясък. В меда са добавяли глина, варовик, гипс, пясък, талк, барит, в захарта - гипс, креда, барит.

И ако в Средновековна Европа това се е правело от недостиг на храна или просто измама, оказва се , че в много части на света има хора, които обичат да ядат някои минерали.

Геофагията (земеядството) по света

Жена събира ядлива глина. Снимка: Sera Young

Яденето на пръст е поведение, което се наблюдава при птици, влечуги и бозайници, срещало се е често и при праисторическите хора. То и сега се прави сравнително редовно в някои примитивни племена, особено в тропиците. Това нелогично поведение би могло да се разбере при глад, но в много случаи няма подобна ситуация.

Например, в екваториалната Америка, Колумбия, Венецуела и Гвиана (в райо­на на Риу Негро) има цели племена "геофаги" (хранещи се с пръст), макар че не страдат от липса на други хранителни вещества. Те с удоволствие ядели тлъста ма­слена глина под името "бомос".

В Сенегал ядат зеленикава глина заради приятния й вкус. Сенегалските емигранти в Америка се опитвали да намерят подобна глина и там.

Геофагията се оказва нещо обичайно в Иран, където дори в плодородни години също се продават на пазарите ядливи камъни: глина от Магалат и глина от Гивех. Глината от Магалат, която местите хора с готовност употребяват за храна, напомня халва и е бяла, мазна на пипане и залепваща за езика.

В Италия е било много разпространето ястие наречено "алика", което се състои от смес от пшеница и фини мергели (скала, съдържаща глини и арагонит) от покрайнините на Неапол. Считало се, че именно мергелът придавал на ястието бял цвят, приятен вкус и мекота.

В Сибир, в района на Охотско море, живещите там народи са приготвяли специалитет от мляко на елен и глина, смятан за деликатес.

Има още много примери за консумация на "камъни", но защо го правят хората, след като нямат питателна стойност?

Защо някои народи ядат минерали?

В някои случаи може да се намери обяснение. Например жите­лите на Мексико пригот­вят своите "тортиляс" от царевично брашно, добавяйки креда. Лесно можем да намерим причина - калцият влиза в състава на кости­те и зъбите. В някои страни, и сега към брашното за хляб се прибавя калциев карбонат.

В глината няма калций, но има алуминий и силиций, които също са от най-важните за човека елементи. Те вземат участие в регулацията на киселинно-основния баланс на тялото.

Яденето на глина може да се обясни и с това, че в топлите страни потребност­та от храна е малка, а желанието да дъвчеш си остава - затова хората дъв­чат глина. Но геофагията се среща и у северни народи...

А може би за някои минералите са просто вкусни и толкова.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !