НАСА откри най-близката екзопланета, делят ни само 21 светлинни години (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 юли 2015 в 10:47 5109 0

Кредит NASA/JPL-Caltech

Това е концепция на художник, която показва силуета на скалистата планета, наречена HD 219134b.

Космическият телескоп на НАСА "Шпитцер" (Spitzer Space Telescope) намери само на 21 светлинни години разстояние скалиста екзопланета, наречена HD 219134b.

По-голямата част от екзопланетите са на стотици светлинни години от Земята, а HD 219134b е най-близката до нас, намира се в звездна система в съзвездието Касиопея и е само на 21 светлинни години от нашата планета,  съобщи НАСА.

За сравнение, откритата преди дни планета, с много подобни условия на земните, Kepler-452b е на цели 1400 светлинни години от нас.

Според НАСА тази екзопланета обикаля твърде близо до звездата си, за да има живот на нея. Тя е 1,6 пъти по-голяма от Земята по обем и 4,5 пъти по-тежка.

Повърхността на планетата е гореща и е разтопена на места. На HD 219134b има планини, включително и вулкани, казват учените.

Тази небесна карта показва местоположението на звездата HD 219134 (в кръгче), около която обикаля най-близката потвърдена скалиста планета, открита до момента извън нашата Слънчева система. Звездата се намира вдясно на разстояние от 'W'-образната формата на съзвездието Касиопея и може да се види с невъоръжено око в тъмни нощи. Там всъщност има няколко планети, но нито една от тях не е обитаема. Снимка: NASA / JPL-Caltech / DSS

Но ако самата планета не може да се види директно, дори и с телескоп, звездата, около която обикаля се вижда с невъоръжено око в съзвездието Касиопея, близо до Полярната звезда.

HD 219134b е най-близката до Земята екзопланета, която е открита при нейното преминаване пред звездата й и следователно, е идеална за задълбочени изследвания.

"Такива планети струват теглото си в злато, защото може да се проучи подробно", заяви Майкъл Вернер (Michael Werner), участник в мисията Spitzer в лабораторията на НАСА Jet Propulsion (JPL) в Пасадена, Калифорния. "Тази екзопланета ще бъде един от най-изучаваните обекти за десетилетия напред".

Представата на художник показва един възможен изглед на планетата HD 219134b. Източник: NASA / JPL-Caltech.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !