7000-годишна кръгла постройка край Прага е по-стара от египетските пирамиди

Тя е сред "най-старите доказателства за архитектура" в Европа

Ваня Милева Последна промяна на 23 септември 2022 в 00:01 11797 1

Въздушен изглед на кръглата кула Винор (Vinoř) край Прага, показващ три отделни входа. Кредит: Institute of Archaeology of the Czech Academy of Sciences

Археолози, извършващи разкопки край Прага, откриват останките на структура от каменната епоха, която е по-стара от Стоунхендж и дори от египетските пирамиди: загадъчен комплекс, наречен рундел.

Преди близо 7000 години, по време на късния неолит, или новокаменната епоха, местната земеделска общност може би се е събирала в тази кръгла сграда, въпреки че истинското ѝ предназначение е неизвестно.

Откритият рундел е голям - около 55 метра в диаметър, или колкото е висока наклонената кула в Пиза, съобщава Радио Прага Интернешънъл. И макар че "е твърде рано да се каже нещо за хората, които са изградили този рундел", е ясно, че те са били част от културата на щрихованата керамика, която процъфтява между 4900 и 4400 г. пр.н.е., разказва Ярослав Ридски (Jaroslav Řídký), говорител на Института по археология на Чешката академия на науките (IAP) и експерт по рунделите в Чехия.

Мирослав Краус (Miroslav Kraus), ръководител на разкопките на кръговото кръстовище в квартал Винор от името на IAP, заяви, че разкриването на структурата може да им даде представа за предназначението на сградата. Изследователите за първи път научават за съществуването на кръглата сграда във Винор през 80-те години на миналия век, когато строителни работници полагат газопровод и водопровод, но сегашните разкопки за първи път разкриват цялата структура. Досега екипът е открил керамични фрагменти, животински кости и каменни инструменти в изкопа.

Въглеродната датировка на органичните останки от този кръгов изкоп може да помогне на екипа да определи датата на построяване на структурата и евентуално да я свърже с неолитното селище, открито наблизо.

Хората, които са изработвали изделията от щрихована керамика, са известни с това, че са строили и други рундели в Бохемския регион на Чешката република, разказва Ридски. Техните селища с уседнало земеделие - разположени на пресечната точка на днешна Полша, Източна Германия и Северна Чехия - са се състояли от няколко дълги къщи, които са представлявали големи правоъгълни постройки, побиращи от 20 до 30 души всяка.

Но "познанията за изграждането на рунделите пресичат границите на няколко археологически култури", отбелязва Ридски. "Различни общности са строили рундели в цяла Централна Европа."

Археолози, работещи по разкопките на рундела от каменната епоха. Кредит: Institute of Archaeology of the Czech Academy of Sciences

Рунделите не са били добре познати древни елементи допреди няколко десетилетия, когато въздушната и дрон фотографията се превръщат в ключова част от археологическия инструментариум. Сега обаче археолозите знаят, че "рунделите са най-старото доказателство за архитектура в цяла Европа", отбеляза по-рано тази година Ридски пред Радио Прага Интернешънъл.

Гледани отгоре, рунделите се състоят от един или повече широки, кръгли ровове с няколко пролуки, които са функционирали като входове. Вътрешната част на всеки рундел вероятно е била облицована с дървени стълбове, може би с кална мазилка на пролуките. Стотици такива кръгли земни съоръжения са открити в цяла Централна Европа, но всички те датират от период от само два или три века. Макар че популярността им през късния неолит е очевидна, тяхната функция все още е под въпрос.

Открити траншеи в процес на разкопки от екип на Института по археология на Чешката академия на науките. Кредит: Institute of Archaeology of the Czech Academy of Sciences

Стена на изкоп, разкриваща стратиграфията (различните пластове) на разкопките. Кредит: Institute of Archaeology of the Czech Academy of Sciences

През 1991 г. в Германия е открит най-ранният известен рундел, който също съответства на културата на щрихованата керамика. Наречен е Госекски кръг, има диаметър 75 м и е имал двойна дървена палисада и три входа. Тъй като два от входовете съответстват на изгрева и залеза на слънцето по време на зимното и лятното слънцестоене, едно от тълкуванията на кръга Госек е, че той е функционирал като обсерватория или своеобразен календар, според проучване от 2012 г. в списание Archaeological Papers of the American Anthropological Association.

Ридски предпочита по-общото тълкуване на структурата на Винор, отбелязвайки, че "кръговете вероятно съчетават няколко функции, като най-важната е социално-ритуалната", коментира Ридски пред Live Science. Вероятно рунделите са били изграждани за събирания на голям брой хора, може би за да се отбелязват важни за тях като общност събития, като например обреди (за раждане, социална зрялост, брак, смърт и др.), астрономически явления или икономически обмен.

Като се има предвид, че хората, които са изграждали рунделите, са разполагали само с каменни инструменти за работа, размерите на тези рундели са доста впечатляващи - най-често с диаметър около 60 м или половината от дължината на футболно игрище. Но за самите хора се знае малко, тъй като са открити много малко погребения, които биха могли да дадат повече информация за живота им преди седем хилядолетия.

След три века популярност, кръговете внезапно изчезват от археологическите данни около 4600 г. пр.н.е. Археолозите все още не знаят защо кръговете са изоставени. Но като се има предвид, че повече от една четвърт от всички намерени досега рундели се намират в Чешката република, бъдещи изследвания, подобни на разкопките във Винор, може в крайна сметка да помогнат за разрешаването на загадката на рунделите.

Източник: 7,000-year-old structure near Prague is older than Stonehenge, Egyptian pyramids
Kristina Killgrove, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1030

1

kaster

24.09 2022 в 09:42

Ако името е Řídký, по-скоро трябва да се прочете като Жидки, отколкото Ридски