Бъдещето през очите на художници от XIX век

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 ноември 2015 в 16:06 13957 1

Представяме ви картини от проекта, в който френските художници от края на XIX век, са предвидили какъв ще бъде света през 2000. 

Серията от футуристични илюстрации, наречена En L'An 2000 (2000 година) е била подготвена за Международното изложение през 1900 в Париж.

През следващите 10 години, илюстрациите са намерили много приложения като в дизайна на кутии за пури, но след това са забравени.

За En L'An 2000 г.  се сеща през 1986 г. писателят Айзък Азимов, който написва книгата "Futuredays: A Nineteenth Century Vision of the Year 2000" (Бъдещето:  Визията за 2000 г. на хората от ХIХ век. Сега пълният набор от рисунки могат да се намерят в Wikimedia Commons.

Някои от тях сега изглеждат чиста фантазия, а някои се оказват учудващо точни.

Летящи пожарникари

В средата на ноември ви съобщихме, че Дубай е закупил за пожарникарите си джетпакове. Това, разбира се, не са крила, но прогнозата е съвсем точна.

Видео разговори и изпращане на снимки

Художникът не е успял да предскаже появата на смартфона, но същността на това, което днес наричаме видео разговори, е предал достатъчно точно.

Авторите на проекта са предвидили и доставка на снимките с помощта на специално технологично усройство.

Доставка по въздуха 

Художникът е прогнозирал доставки по въздуха, но не е предполагал, че няма да са необходими хора за тях. Все пак, дори и днес това продължава да бъде много далече от масовото прилагане.

Електроролери

В началото на XX век хората и не можели да си представят до колко много решения ще стигне тази идея. Днес имаме ховербордове, сигуеи и мини-сигуеи - и какво ли още не.

Химическа храна

Ние не се наслаждаваме на изкуствените храни като изобразените госпожи и господа, но те са навлезли живота ни тихо и посвеместно, макар че на някои хора никак не се харесва това.

Високоскоростните влакове, въздушни бомбардировачи и кемпери

Тотална автоматизация

Художниците са усетили тенденцията за автоматизация на всякакви дейности и процеси. В много от техните рисунки са изобразени хора, които строят къщи, занимават се с домакинска работа или шият дрехи с помощта на машини.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.11 2015 в 21:26

Ако в училище си бяхте учили уроците за Индустриалната революция щяхте да се сетите, че прогнозите не са чак толкова учудващи. :)

А ако решите да ползвате Интернет за нещо по-различно от копиране на картинки ще може да прочетете за електрическите двигатели, телеграфа, телефона, факс апаратите, телевизията, автоматизацията на производството, стандартизацията на детайлите... и още един куп неща, които за започнали да се раждат далеч по-рано отколкото си мислите.
Не са учудващи картинките. Учудващо е колко малко знае редовият журналист за живота преди 100 години.