Били ли са истинските амазонки скитските жени? Нови доказателства за жените-войни

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 26 юни 2020 в 13:14 11459 2

Кредит Vladimir Semyonov

Останките на младата скитска жена войн

В гръцката митология присъства легендата за племето от жени войни амазонки, дъщери на богове, които надвиват могъщите си съперници.

Дълго време се е смятало, че това племе е плод само на въображението на древните, но археологически доказателства сочат, че наистина е имало такива жени войни, които може да са били вдъхновение за митовете.

В края на 2019 г. археолози откриват гробове на две жени, за които се смята, че са скити, живели около 4-ти век пр.н.е. Те са погребани до село Девица в западната част на Русия с богат инвентар, включително конски юзди и оръжия като железни ножове и 30 върхове на стрели. 

"Можем със сигурност да кажем, че тези две жени са били войни и са яздили коне", обяснява Валерий Гуляев от Руската академия на науките при откритието.

Останки от череп с диадема. Кредит: Институт по археология, Руска академия на науките

Войните са открити в погребална могила, заедно с две други жени - едната е на възраст около 40-50 години и носи златна диадема с декоративни цветя, а другата - на 30-35 години е погребана с две копия в поза, сякаш язди кон.  

"През последното десетилетие открихме около 11 погребения на млади въоръжени жени. За тях са направени отделни носилки и всякакви погребални ритуали, които обикновено се правят за мъжете", разказва Гуляев. 

Част от диадема, направена от сплав със 65-70% злато. Кредит: Институт по археология, Руска академия на науките 

Сега, друг екип от Русия определя генома на друг скит, открит в дървен ковчег с множество оръжия през 1988 г., чиито останки са датирани на 2 600 години.

"Това дете първоначално е смятано за момче, защото около него са открити характерни обикновено за мъжете находки: брадва, лък, стрели", разказва археологът от Руската академия на науките Варвара Бусова.

Но ДНК анализът на останките разкрива, че всъщност е било момиче. Бусова добавя, че това означава, че вероятно скитските девойки също са участвали в лов или битки.

Момичето войн е погребано в република Тува в Сибир с брадва, брезов лък и колчан с десет стрели - с дървени, костни и бронзови върхове. Ковчегът е здраво запечатан и изолиран от въздуха и затова останките са частично мумифицирани.

Бойните брадви на скитското момиче. Кредит: A. Yu. Makeeva/Kilunovskaya et al., Stratum Plus, 2020

"Тази млада "амазонка" още не е била навършила 14 години", разказва водещият автор на новото изследване, публикувано в Stratum, археологът Марина Килуновская от Института за история на материалната култура, РАН.

Момичето е облечено с дълго кожено палто, риза и панталони или пола. Използвайки сканиращ електронен микроскоп, учените откриват, че палтото е направено от парчета кожа на гризач, подобен на скачащите мишки. Въглеродният анализ на други предмети от гроба датира погребалния комплекс около 7-5 в. пр.н.е., което е времето на ранните скити. 

Бусова и екипът биха искали да направят по-точно датиране на останките на момичето, да изследват състава на металните предмети и да реставрират и запазят откритията си. Те се надяват и чрез компютърно томографско сканиране да успеят да определят как е починало момичето войн. 


Стрели от гроба на момичето войн. Кредит: A. Yu. Makeeva/Kilunovskaya et al., Stratum Plus, 2020

Тези открития припомнят отново мита за амазонките, оцелял до днес благодарение на Херодот, смятат учените. Древногръцкият историк твърди, че амазонките са се били със скитите, но е възможно всъщност те да са били скитски жени, които се обучават, ловуват и воюват наравно с мъжете. 

"Около една трета от жените скити са погребани с оръжия и имат бойни рани, както мъжете", разказва през 2014 г. за National Geographic историкът Адриен Мейър. "Те живеят на малки племена, така че всеки е еднакво важен и всички допринасят за защитата, битките и лова".

През вековете митовете за амазонките са украсявани и разширявани с всякакви твърдения, от това, че са режели гърдите си, за да стрелят по-добре с лък, до това, че са убивали мъжките си деца. Но сега имаме възможност да научим повече за истинските жени войни отвъд митовете от съвременните археологически проучвания и ДНК анализи. 

Източник: Science alert - New DNA Analysis Reveals Ancient Scythian Warrior Was a 13-Year-Old Girl

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3005

2

mmitkov

29.06 2020 в 13:48

войн - воин
Това си е дублетна форма, т.е. и двете са верни.

https://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD

https://kaksepishe.com/voin-voyn/

3005

1

sanjo

26.06 2020 в 16:04

ВоИни.
ВоИни.
ВоИни.
ВоИни.
ВоИни.
ВоИни.
ВоИни.
ВоИни.
ВоИни.