Част от библейските свитъци от Мъртво море са фалшиви

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 октомври 2018 в 00:47 10494 0

Пет от най-ценните експонати в Музея на Библията във Вашингтон се оказват фалшиви съобщи Independent.

Артефактите, смятани за част от древните свитъци от Мъртво море, известни същи и като "Кумрански ръкописи", вече няма да бъдат показвани.

Американския музей на Библията във Вашингтон заявява, че характеристиките на поне 5 от 16-те фрагмента, съхранявани в него, не говорят за древен произход. Останалите 11 свитъка също може да са фалшификати и са дадени за независим преглед.

Свитъците от Мъртво море са най-старите копия на библейски текстове, открити някога и включват пасажи от еврейската Библия или Стария Завет, които варират на възраст от 1800 до повече от 2000 години.

"Въпреки че се надявахме тестовете да доведат до други резултати, това е възможност да се образова обществеността за важността на проверките на автентичността на редките библейски артефакти, да се предприема сложен процес на тестване и ангажимент за прозрачност", заяви Джефри Клоха (Jeffrey Kloha) уредник в Музея на библията.

"Като образователна институция, която е натоварена с културното наследство, музеят поддържа и спазва всички музейни и етични норми за събиране, изследване и експониране", отбеляза Клоха.

Колко точно пари са похарчени от музея за свитъците е неизвестно, но се смята, че са от порядъка на милиони долари.

През април 2017 г. музеят изпраща пет фрагмента за проверка на мастилото и папирусите на германския институт за анализ на материалите Bundesanstalt für Materialforschung und-prüfung (BAM). Музеят на Библията съобщи, че наскоро полученият доклад "поражда подозрения за автентичността на всичките пет фрагмента".

Музеят заяви, че подкрепя и други два проекта за изследване на фрагменти от свитъците от Мъртво море. 

Изследователите работят за запазването на свитъците от Мъртво море в лабораторията на Израелските антични служби. Israel Antiquity Authority

Повече от 190 библейски свитъци или т.нар. "Кумрански ръкописи" са открити в 11 пещери на Кумран край Мъртво море в периода между 1947 г. и 1956 г. Това са предимно малки фрагменти от книгите на Стария Завет, един пълен текст на книгата на Исая, но най-ценна информация се съдържа в небиблейските текстове.

От особен интерес е връзката между Кумранските ръкописи и ранното християнство. Оказа се, че създадените няколко десетилетия преди раждането на Христос свитъци от Мъртво море, съдържат много християнски идеи. Самата Кумранска общност, възникнала век преди това събитие е подобна на манастир в християнския смисъл на думата - строги правила, обща трапеза, послушание към игумена и сексуално въздържание.

Днес много от свитъците от Мъртво море, общо около 100 000 фрагмента, се помещават в Израелския музей, Йерусалим. Разкопките и продажбата на фрагменти са забранени съгласно Конвенцията на ООН за културните ценности от 1970 г., което означава, че частните търговци на исторически артефакти се борят за фрагменти, изнесени преди това време.

Основателят на Музея на Библията Стив Грийн, чийто бизнес е веригата Hobby Lobby, бе предмет на проверка за покупката на над 5000 произведения през 2010 г., произхождащи от Ирак. Бе платена глоба от 3 млн. долара миналата година за споразумение по дело, според което обектите са контрабанда. Артефактите са върнати.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !