Червената коса и "вечната младост" има една и съща генетична основа

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 април 2016 в 14:47 4709 0

Учените твърдят, че са постигнали напредък в разбирането защо някои хора изглеждат по-млади от възрастта си. Те открили фрагмент от човешка ДНК - генетичния код, влияещ на това, на колко изглежда един човек.

Това е генът MC1R, който е отговорен за защитата на човешкото тяло от въздействието на ултравиолетово лъчение, а негов вариант носи информация за червения цвят на косата.

Изучаването на генетичната основа на "видимата възраст" е организирано от Медицинския център на Университета Еразъм в Ротердам, Холандия и компанията Unilever. Изводите на учените са публикувани в списание Current Biology.

"Срещате двама души, с които не сте се виждали от 10 години и забелязвате, че единият като че ли не е остарял никак, а гледайки другият, си мислите: О, какво се случило с него?", за да го - заяви водещият изследовател на Unilever, д-р Дейвид Ган по повод феномена на "видимата възраст" пред ВВС.

Тайната на "рижия ген"

В проучването, изследователите вземат цифрови фотографии на 2693 души и искат мнение от хората, според тях на колко години изглежда всеки един от сниманите. След това сравняват резултатите с истинската възраст на участниците.

При следващата стъпка, сътрудниците на университета Еразъм провеждат пълен геномен анализ на същите 2,693 души, за да намерят тези мутации, които съвпадат при тези, които изглеждат по-млади. 

Като цяло те се анализират повече от осем милиона еднонуклеотидни полиморфизми (SNPs). Оказа се, че най-ясно (р <1 х 10-7) видимата възраст е свързана с гена MC1R. Вариант на този ген се намира в пигментните клетки, регулира синтеза на меланин и се свързва с червената коса, бледата кожа и чувствителността към светлината. 

Учените предполагат, че някои варианти на гена водят до това, че неговите носители изглеждат средно две години по-млади, отколкото хора с други варианти MC1R. Две години не са много, а и в съчетание с пушене и прекалено излагане на слънце, ефектът може да бъде заличен.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !