Древните маи са използвали зеолит и кварц за филтриране на питейната вода

Ваня Милева Последна промяна на 25 октомври 2020 в 07:30 10745 0

Древният град на маите Тикал в северната част на Гватемала. Кредит: Gerd Eichmann / CC BY-SA 4.0.

Тикал, древен град на маите в днешна Северна Гватемала, е един от най-големите политически, икономически и военни центрове на цивилизацията на маите. Метрополисът е бил обитаван от 6-ти век пр.н.е. до 10-ти век и е имал население до 90 000 души в своя разцвет. Големият резервоар, наречен Кориентал, е бил важен източник на питейна вода за града. Екип археолози от Университета в Синсинати установи, че между около 2200 и 1000 години питейната вода в този резервоар се е филтрирала през смес от зеолит и груб кристален кварцов едрозърнест пясък. Тази система за филтриране е най-старият известен пример за пречистване на вода в западното полукълбо и най-старото познато използване на зеолит за обеззаразяване на питейна вода в света.

Зеолитът е нетоксичен, порест, кристален, хидратиран алумосиликатен минерал с естествени адсорбентни и йонообменни свойства, който премахва вредните микроби, както и диспергираните неразтворими и разтворими токсини от питейната вода.

Преди приблизително 2700 години гръцки и римски инженери са използвали зеолити като пуцолан в цимента при изграждането на широкомащабни хидравлични конструкции като акведукти, мостове, язовири и пристанища.

Предполага се обаче, че зеолитите не са били използвани за пречистване на водата до началото на 20-ти век.

Също така се предполага, че най-старите форми на пречистване на водата са се появили в Европа и Южна Азия.

„Древните маи са създали своята система за филтриране на водата почти 2000 години преди подобни системи да са били използвани в Европа, което я прави една от най-старите системи за пречистване на вода от този вид в света“, зааявява водещият автор д-р Кенет Барнет Танкърсли (Kenneth Barnett Tankersley), изследовател в Департамента по антропология и Катедрата по геология в Университета в Синсинати.

„Интересното е, че тази система би била ефективна и днес, а маите са я открили преди повече от 2000 години.“

Хроностратиграфия на резервоара Кориентал. ( А ) Почвени хоризонти и седименти на Кориенталския резервоар, показващи местоположението на антропогенни кварцови и радиовъглеродни епохи спрямо BP ( B ) Относителен процент на зеолита по дълбочина. ( C ) Отличителни върхове на минерално съдържание. ( D ) Фотомикрография на антропогенни еуедрични кварцови кристали и зеолит. Кредит: Tankersley et al., Doi: 10.1038 / s41598-020-75023-7.

Карта на археологичния обект Тикал: (А) местоположение на Тикал в южната низина на маите; (B) местоположение на резервоарите Corriental, Palace, Perdido, Temple и Tikal, както и подземната шахта Inscription и техните водосборни площи; (C) изображение на хълм, получено от лидар на резервоара Кориентал. Кредит: Tankersley et al., Doi: 10.1038 / s41598-020-75023-7.

Д-р Танкърсли и колегите му използват рентгенов дифракционен анализ, за ​​да идентифицират зеолита и кристалния кварц в утайките от резервоара Кориентал.

Те проследяват тези минерали до стръмните хребети около Bajo de Azúcar на около 30 км североизточно от Тикал.

„Там има открит изветрял вулканичен туф от кварцови зърна и зеолит. там има извор с добър дебит”, разказва съавторът професор Никълъс Дънинг (Nicholas Dunning) от Катедрата по география и Географски информационни системи в Университета в Синсинати.

„Работниците пълнеха от него бутилките си с вода. Сред местните водата е известна като много чиста и сладка".

Системата за филтриране от зеолит би защитила древните маи от вредни цианобактерии и други токсини, които иначе биха разболели хората, които пият вода от резервоара.

„Сложни системи за филтриране на вода са наблюдавани и в други древни цивилизации от Гърция и Египет до Южна Азия, но това е първото наблюдение в древния Нов свят“, коментира д-р Танкърсли.

„Древните маи са живели в тропическа среда и е трябвало да бъдат новатори. Това е забележително нововъведение".

„Много хора смятат, че коренното население на Западното полукълбо няма инженерните или технологични способности като Гърция, Рим, Индия или Китай. Но що се отнася до управлението на водните ресурси, маите са фи изпреварили с хилядолетия".

Справка: K.B. Tankersley et al. 2020. Zeolite water purification at Tikal, an ancient Maya city in Guatemala. Sci Rep 10, 18021; doi: 10.1038/s41598-020-75023-7

Източник: Ancient Maya Used Zeolite and Quartz to Filter Drinking Water, sci-news.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !