Древногръцка статуя на жена, използваща "лаптоп", предизвиква теории на конспирацията (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 01 юни 2023 в 00:01 3786 0

Древногръцка статуя, която според някои показва лаптоп

Кредит Getty Villa / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Древногръцката статуя, която според някои теоретици на конспирацията показва лаптоп.

Конспиративна теория твърди, че древногръцка статуя, за която се предполага, че изобразява жена, "използваща лаптоп", е "доказателство" за пътуване във времето. Статуята някога е обозначавала гроб и е създадена около 100 г. пр. н. е.

С древногръцката цивилизация се свързват много изобретения, които са надминали времето си, но лаптопът със сигурност не е бил едно от тях... досега.

Разбира се, историците отхвърлят теорията като глупост и дават по-обосновани обяснения, предполагайки, че предметът на статуята може да е кутия или восъчна плочка.

Дали тази древногръцка статуя изобразява лаптоп?

Статуята, която дава тласък на теорията на конспирацията, се нарича "Надгробен наискос на жена на трон с придружител" и е изложена в музея "Джей Пол Гети" в Малибу, Калифорния.

Древногръцката статуя изобразява седнала жена, а пред нея стои роб, който държи тънък сгъваем контейнер. Жената, която изглежда е господарката, докосва с пръсти горната част на контейнера, докато гледа нагоре към горната му част с каменните си очи.

Различни теоретици на конспирацията обаче смятат, че изобразеният контейнер всъщност е лаптоп, снабден с USB портове отстрани на устройството.

В един набрал популярност видеоклип в YouTube авторът на записа твърди, че древногръцката статуя "изобразява удивителен предмет, който поразително прилича на съвременен лаптоп или някакво преносимо устройство".

"Когато гледам скулптурата, не мога да не се сетя за Делфийския оракул, който трябвало да позволи на жреците да се свързват с боговете, за да получат важна информация", продължава качването на видеото.

Те отхвърлят по-възможните обяснения, твърдейки, че основата на контейнера е твърде плитка, за да бъде кутия за бижута.

Не за първи път се появява тази теория на конспирацията. През 2016 г. Daily Mail публикува статия, в която се поставя въпросът дали погребалната статуя наистина е доказателство, че пътешественик във времето е върнал лаптоп в древна Гърция.

Експертно мнение

Още през 2016 г. археологът Кристина Килгроув (Kristina Killgrove) пише във Forbes, развенчавайки теорията, че древните гърци по някакъв начин са се сблъскали с напреднали компютърни технологии.

"Това е типичен погребален маркер, изобразяващ починалия индивид по ярък начин, често, в случая с жените, в битова сцена", обяснява Килгроув. "Тези стели са били издълбани в релеф и почти винаги са били рисувани, въпреки че в повечето случаи рисунката не е оцеляла".

"На тази стела една жена се обляга на стол и протяга ръка, за да докосне капака на предмет, който се държи от момиче, чиято прическа и дрехи показват, че е робиня. Това е доста типичен пример в погребалните стели - изображение на богата възрастна жена, която се протяга към слуга, и може би отразява желанието на семейството ѝ да запази статута си и в задгробния живот", продължава Килгроув.

Килгроув предлага различни по-конкретни обяснения за предмета, който е държала жената от статуята, включително восъчна плочка или някакъв вид кутия за бижута или друга кутия.

Вместо USB портове, дупките отстрани на корпуса може би първоначално са били използвани за закрепване на дървени предмети, които отдавна са изгнили.

Възможно е също така дупките да са направени по време на опитите за преработване или копиране на скулптурата. Други части от стелата липсват, така че това със сигурност е правдоподобно обяснение.

Източник: Ancient Greek Statue of Woman Using “Laptop” Sparks Conspiracy Theories, Alexander Gale, GreekReporter.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !