Фрагмент от древна статуя е открита в Крим

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 март 2017 в 11:00 4502 0

Кредит Крымский мост

Фрагмент от теракотна скулптура, намерена в района на строителството на моста през Керченския пролив.

При разкопки в района на строителството на Керченския мост, който ще свързва територията на Русия с окупирания Крим е намерен от археолози голям фрагмент от теракотна скулптури във формата на мъжка глава, съобщава украинският сайт zn.ua.

Артефактът е намерен в залива до нос Ак-Бурун вероятно образ на древногръцкия бог, част от бюст или статуя.

Самата глава е в естествена големина и е направена от пореста глина - отпечатък като върху прясната глина са гравирани коса и брада, а след това е продуктът е изпечен.

"Според нашите данни, тази находка е уникална за Северното Черноморие, не са намерени нейни аналози досега. За да се уточнят нейните функции, предназначение, произход и датировка, ще привлечем водещи специалисти по древногръцко изкуство и ще проведем лабораторни изследвания на състава на глина. В момента ние смятаме, че теракотната глава е направена в Мала Азия през V век пр.н.е." - заяви ръководителят на подводното звено към Института по археология на Руската академия на науките.

Тази технология се използвана широко през VI век преди новата ера, но обикновено за производство на тънкостенни статуи с височина от 40 сантиметра. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !