"Германският Стоунхендж" е бил място за ритуали, жертвоприношения и погребения

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 юли 2018 в 07:11 7256 0

Кредит Juraj Lipták

Реконструкция.

През неолитната и ранната бронзова епоха европейските жители са изграждали паметници, чието значение е забравено. Това време често се разглежда като загадъчно, сложно и дори магическо в историята на стария континент.

Сега ново проучване, публикувано в списание Antiquity, разбулва някои загадки.

В близост до град Помелте (Pömmelte), разположен на 130 км югозападно от Берлин, в централна Германия, археолози разкопаха мястото на древно светилище от епохата на неолита, състоящо се от пръстеновидни могили, канавки и дървени стълбове. То е съвременник на Стоунхендж и изследователите смятат, че новото откритие е подобно на светилища като британските хенджове, които се срещат в Португалия и Испания, в Централна Европа и по целия път до България, пише Алфредо Карпенети (Alfredo Carpineti) в IFLScience.com.

"Паметниците на британските острови тип хендж обикновено се смятат за уникално британско явление, несвързано с континентална Европа; тази позиция трябва да бъде преразгледана", пишат изследователите в статията си. "Уникалността на Стоунхендж се състои, строго погледнато, в неговата монументална мегалитна архитектура".

Реконструкция. Juraj Lipták

Археологическите находки в светилището на Помелте показват, че пръстеновидните структури са били места за общи събрания, ритуални дейности и представления. Екипът откри ями, които разкриват някои от дейностите, които са се провеждали на това място.

Откритият материал подсказва, че светилището е било използвано непрекъснато в продължение на 300 години. Най-ранният етап е датиран от 2300 г. пр.н. е. От това време изследователите откриват парчета счупени керамични съдове за пиене, каменни брадви и животински кости. Тези фрагменти са изненадващо сходни по размер, което предполага, че вероятно са били унищожени ритуално, преди да бъдат хвърлени в ямите.

Има и още по-ужасни констатации. Археолозите намират разкъсаните останки на телата на 10 деца и жени, четири от които показват следи от травми на черепа и счупени ребра. Не е ясно какво са обстоятелствата на смъртта им, но много вероятно е да са били ритуалнати жертвоприношения.

От друга страна, са открити останките на няколко мъже, погребани внимателно. Изглежда, че тези хора са привилегировани лица, тъй като са погребани с тела, обърнати на изток по източната страна на заграждението, вероятно отразявайки "асоциацията на смъртта и изгрева, символизиращи вярата в прераждането или задгробния живот", обяснява изследователят Франсоа Бертем (François Bertemes), археолог в Университета "Мартин Лутер" в Хале-Витенберг в Германия, в своето изследване. 

Подобно на Стоунхендж, мястото не е било обитавано и е подредено спрямо астрономическите събития на равноденствието и слънцестоенето. Но докато каменните паметници на Стоунхендж са поставени по такъв начин, че зрителите да могат да видят изгряващото слънце на лятното слънцестоене, в т.нар. четири входа на германския Стоунхендж са ориентирани за дните, които са наполовината между равноденствията и слънцестоенето, важно време за аграрните общности, заяви за Live Science Андре Спацие (André Spatzier), археолог в Държавната служба за опазване на историческите паметници в Баден-Вюртемберг. в Югозападна Германия.

Хората са идвали тук за сезонни събития, церемонии и вероятно за важни смъртни случаи, както предполагат погребенията.

Светилището в Помелте - "Германският Стоунхендж" - е открит през 1991 г. благодарение на въздушни снимки. Независимо от това, задълбочени разкопки не бяха извършвани доскоро. Археолозите откриват седем концентрични пръстена, най-големият от които е с диаметър 115 метра. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !