Хората са по-честни в по-богатите страни, установи проучване

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 ноември 2015 в 13:28 6023 1

Кредит vividlife.me

Ново проучване изследва дали хората от различни страни са повече или по-малко честни и как това зависи от икономическото развитие на дадена страна.

Повече от 1500 участници от 15 страни са взели участие в онлайн проучване на британски психолози, включващо два експеримента, предназначени за измерване на честното поведение.

Изследователите стигнали до заключението, че личната честност играе важна роля само в началото на съвременното икономическо развитие на страната, а след това формалните договорености и законите намаляват необходимостта от нея.

Изследването е представлено на интернет страницата на Университета на Източна Англия.

1500-те доброволци са от 15 страни с различна география и икономическо ниво: Аржентина, Бразилия, Дания, Гърция, Индия, Китай, Португалия, Русия, САЩ, Турция, Швейцария, Южна Африка, Южна Корея, Япония

Проучването се състои от два експеримента. Първо, доброволците са били помолени да хвърлят монета и да кажат дали се е паднало "ези" или "тура". За всеки отговор "ези" те получавали три до пет долара. За "нечестни" се считали страните, където "правилните" отговори значително превишавали 50%.

После същите доброволци са били помолени да отговорят на въпроси за музика (срещу заплащане) като не прибягват до интернет или чужда помощ. Често задаваните въпроси били толкова сложни, че не може да се отговори без търсене в интернет. Накрая, участниците били помолени да изразят становище относно честността на своите сънародници и гражданите на други държави.

Разликите в нивото на честността между различните страни били доста значителни, но причините за тези разлики не изглеждали очевидни за изследователите. Например, по време на теста с монетата най-зле са се представили гражданите на азиатски страни - Китай, Япония, Южна Корея и Индия. Авторите смятат, че причината за това е в културните им традиции: в Азия, хвърлянето на монета се счита за хазарт, където по дефиниция е приемливо да се мами.

Например нечестността при теста с монетата варира от 3.4% във Великобритания до 70% в Китай. В музикалния тест анкетирани от Япония са най-честните, следвани от Великобритания, а тези в Турция са били най-малко искрените.

"Откритите разлики в честността между страните не е задължително да съответстват на това, което хората очакват", коментира д-р Хю-Джоунс (Hugh-Jones), старши преподавател по икономика, който ще представи това изследване днес на конференцията в Лондон Experimental Workshop, организирана от Университета на Мидълсекс (Middlesex University). "Представите за честността изглежда зависят от психологически характеристики като самопроекцията (self-projection). Изненадващо, хората са по-песимистични относно честността на хората в собствената си страна, отколкото на хората в други страни. Едно от обясненията за това може да бъде, че хората са запознати с повече случаи на нечестност в собствената си страна, отколкото в други". 

Освен това, най-нечестните страни се оказали и най-бедните.

Изследването установи, че нивото на честността е свързано с икономическия растеж на съответната страна. При по-бедните страни е по-ниско, отколкото при богатите, чийто икономически растеж е станал преди 50-те години на миналия век - преди началото на масовата индустриализация и бързото развитие на Азия и Африка.


"Аз предполагам, че връзката между честност и икономическия растеж става все по-слаба през последните 60 години", заяви д-р Хю-Джоунс. "Едно от обясненията е, че когато институциите и технологии са недоразвити, честността има значение, защото от нея зависи формалното изпълнение на договорите. В културите на развиващите се държави, честността се цени високо, защото може да се извлекат икономически ползи. По-късно икономическият растеж подобрява технологиите и правните институции, което прави по-лесно да се следи за спазването и изпълняването на договорите и гарантира сигурността на бизнес отношенията, така че една култура на лична честност вече не е необходима за по-нататъшния растеж". 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.11 2015 в 14:32

А какво ще стане ако обърнем резултата от изследването?

Страните, в които хората са по-честни, са по-богати. QED и много здраве на британските учени.