Изключително редки мумии на лъвчета и други животни са открити в египетски некропол

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 26 ноември 2019 в 00:18 6174 0

Кредит Ministry of Antiquities/Facebook

Голям брой мумии на животни са открити наскоро в некропола Саккара, южно от столицата на Египет Кайро. 

Египетският министър на антиките, д-р Халед ел-Енани (Dr Khaled El-Enany), съобщи на пресконференция, че екип археолози наскоро открива десетки мумии на котки, лъвчета, крокодили, птици и скарабеи в Саккара, както и повече от 75 статуи на котки и други животни. 

От големия брой открити мумифицирани котки пет са особено големи. Анализите и CT сканирането на останките предполага, че поне две от големите котки всъщност са бебета лъвове. Какви са видовете на другите три големи котки засега още не е ясно, но учените се надяват да открият с още сканиране и анализ на костите. 

"Дали е гепард, леопард, лъв, пантера - което и да е, ще бъде уникално", обяснява Мостафа Уазири (Mostafa Waziry), началник на египетския Върховен съвет по антиките.

Кредит: Ministry of Antiquities/Facebook

От мумиите на котки до емблематичния Сфинкс в Гиза е очевидно, че древните египтяни са придавали особена важност на котките в своята култура и особено в погребалните традиции. През 2018 г. археолози откриват други мумии на котки и стотици скулптури на животното на същото място в Саккара. Но докато мумифицираните котки са относително често срещана находка в археологическите обекти в Египет - десетки хиляди са откривани през вековете - лъвовете са рядкост. 

Днес всички диви лъвове живеят в разпръснати популации в Субсахарска Африка, освен една критично застрашена от изчезване популация в Западна Индия. Исторически, лъвовете са били разпространени и в Северна Африка, голяма част от Средния Изток и дори южните части на Европа.

Кредит: Ministry of Antiquities/Facebook

Смята се, че откритите артефакти датират от времето на 26-тата Династия от седми век пр.н.е. Тази епоха се счита за "Ренесанса" на Древен Египет, тъй като тогава възникват редица нови културни идеи, най-вече чрез засилена търговия и миграция към средиземноморските съседи, гърците.  

Без съмнение най-забележителната находка са мумиите на лъвчетата, но в обекта са открити и редица други вълнуващи артефакти, включително няколко статуи на богинята лъвица Сехмет и богинята на войната Нейт. Археолозите откриват и десетки дървени и бронзови статуи на бикове, котки, мангусти, ибиси, крокодили, кобри, соколи и древноегипетския бог Анубис в животинска форма.

Кредит: Ministry of Antiquities/Facebook

Уазири разказва, че неговото любимо откритие е голяма каменна скулптура на скарабей, описана като "най-голямата в света".

За съжаление под превръзките на обектите, откривани в Египетските погребални камери не винаги лежат вълнуващи находки или редки същества. През 2015 г. археолози откриват, че редица артефакти, считани за мумифицирани животни, са всъщност увити в превръзки буци пръст и листа.

Източник: IFLScience - Mummified Lions And Rare Creatures Found In Egyptian Necropolis

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !