"Извънземна жена наблюдава от хълма марсохода"?

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 август 2015 в 12:02 17259 3

"Една мистериозна, обречена на смърт дама ви чака на Марс, момчета!" - пише шеговито британският вестник The Independent. Поредната сензационна фигура, забелязана от специалистите уфолози обиколи медиите. 

На снимка, изпратена от марсохода Curiosity, върху един камък се вижда мистериозен женски силует. Снимката е автентична, намерена сред хилядите снимки на Червената планета, публикувани на сайта на НАСА, а уфоложкият блог UFO Sightings Daily я направи известна.

"Извънземна жена наблюдава от хълма марсохода." - Това е заглавието на поста в блога на уфолозите, намерили тази снимка. 

Дали това е марсианска жителка или може би статуя, създадена от древен извънземен скулптор или просто парче камък - може да изберете сами, според желанието си да фантазирате.

Повърхността на Марс многократно е привличала вниманието на "експерти" по извънземен разум. Тяхното въображение се е вълнувало и от марсианските канали, взети погрешно за следи от цивилизация, и от "лицето"' - известният каменен образ в областта Cydonia, изпратен от апарата "Вайкинг-1" през 1976.

Това видяха уфолозите. Снимката на НАСА на същия обект

Всъщност, желанието да се "очовечат" явленията, които не разбираме, да обясним всичко необяснимо с дейността на извънземни, е извън научния метод. Но е обект на науката психология, която тълкува това поведение с това, че човешкият мозък е склонен да търси нещо познато в непонятното, дори и за сметка на изкривяване на възприеманата реалност.

Феноменът се нарича парейдолия - психологическо явление, при което умът ни вижда познати модели там, където не съществуват. Всъщност, тази способност е важна за еволюцията на човешкия вид, тя ни помага да разпознаваме човешки лица например.

Но наскоро и астрономите си позволиха такава волност. Така, на снимките на повърхността на Плутон, предадени на Земята от сондата New Horizons, намериха огромно "сърце".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.08 2015 в 15:58

Тцъ, тфа е Чък Норис! :D

12.08 2015 в 14:59

Не бе, това е мЪкедонка.

12.08 2015 в 13:58

Учените също лъжат. Да не говорим пък когато имат финансови интереси.