Какво знаем за неидентифицираните обекти, свалени над Северна Америка

Пентагонът „не изключва извънземен“ произход след сваления четвърти „неидентифициран обект“

Ваня Милева Последна промяна на 13 февруари 2023 в 15:01 4368 0

Самолети F-22 са свалили неидентифицираните обекти. Кредит: NARA & DVIDS Public Domain Archive

В неделя американски военни изтребители свалиха осмоъгълен обект над езерото Хюрън, съобщава Пентагонът, цитиран от Reuters. Това е четвъртият летателен обект, свален над Северна Америка от американска ракета за малко повече от седмица.

След по-ранните съобщения за „неидентифициран обект“ в началото на този месец се оказа, че става въпрос за китайски шпионски балон, който вероятно е бил използван за събиране на информация, докато е преминавал през няколко секретни обекта в САЩ. Този балон по-късно бе свален близо до бреговете на Южна Каролина на 4 февруари.

След това през уикенда "заваляха" още странни летящи обекти.

В петък американски самолети свалят неидентифициран обект близо до въздушното пространство на Аляска, въпреки че не е ясно какъв е бил обектът или дали е свързан с китайската програма за разузнавателни балони. В събота друг неидентифициран обект е свален над канадска територия. И двата обекта, сваленият в петък и този в Канада в събота, са били на приблизително 12 километра височина, което е представлявало потенциален риск за пътническите самолети. А в неделя канадски и американски самолети са изстреляни, за да проучат поредния обект, който преди това е бил забелязан над Монтана. Обектът е летял на около 6 км, съобщават официални лица, когато американски самолет го е свалил над езерото Хюрън.

Китайското външно министерство заявява, че не разполага с информация за последните три летящи обекта, свалени от САЩ.

Около тези епизоди има два големи въпроса: Какви са били тези обекти? И защо Съединените щати сякаш внезапно виждат повече такива и започват да свалят повече?

На първия въпрос все още няма отговори. Генералът от военновъздушните сили на САЩ Глен ВанХерк, който е натоварен с охраната на американското въздушно пространство, съобщава пред репортери, че военните не са успели да установят какви са последните три обекта, как се задържат във въздуха или откъде идват.

„Ние ги наричаме обекти, а не балони, с причина“, заявява ВанХерк, ръководител на Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана (NORAD).

ВанХерк е заявил, че не би изключил извънземни или друго обяснение, съобщава Reuters. Напомняме, че американските военни пазят обширен архив с наблюдения на неидентифицираните въздушни феномени (UAP - Unidentified Aerial Phenomena - новият термин за НЛО), но "неидентифицирани", означава точно и само това: че още не са идентифицирани. Такъв бе и китайския шпионски балон преди да се идентифицира като такъв.

По втория въпрос не е ясно дали внезапно са се появили повече обекти. Сигурно е обаче, че след неотдавнашното нахлуване на китайския шпионски балон американските и канадските военни са станали по-наблюдателни при регистрирането на определени обекти, които преди това вероятно са били пропуснати.

Американските официални лица не отхвърлят напълно теориите, че може да има и повече обекти през този период. Някои служители предполагат, че обектите може да са от Китай или друга чужда сила и може да имат за цел да тестват възможностите за откриването на подобни апарати след шпионския балон.

Ето известната информация за „неидентифицираните обекти“, обобщена от CNN.

Описание на обектите

Преди свалянето на обекта близо до езерото Хюрън американски служител заявява в неделя, че администрацията на Байдън е предпазлива по отношение на описанията на пилотите на неидентифицираните обекти, свалени над Аляска и Канада, поради обстоятелствата, при които са били наблюдавани обектите.

"Тези обекти не приличаха много на балона на КНР и бяха много по-малки от него и ние няма да ги характеризираме окончателно, докато не успеем да възстановим отломките, върху което работим", заявява говорител на Съвета за национална сигурност, визирайки предполагаемия китайски шпионски балон.

По-рано в неделя заместник прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх също отбелязва разликата между инцидентите.

"Тези обекти, свалени в петък и събота, не приличаха много на балона на КНР. Когато успеем да възстановим отломките, ще имаме повече информация за вас", коментира тя в неделя.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър заявява в неделя сутринта пред ABC News, че е бил информиран от съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан и че обектът, свален над Канада, вероятно е бил друг балон - както и обекта, свален над Аляска в петък.

В събота началникът на отбранителния щаб на Канада, генерал Уейн Ейър, също споменава за "балон", описвайки инструкциите, дадени на екипа, работил по свалянето на обекта.

"Цилиндричен обект"

Неидентифицираният обект, който бе свален във въздушното пространство на Канада, е бил проследяван от петък вечерта, според изявлението на говорителя на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър.

Обектът е бил засечен от NORAD и два изтребителя F-22 от съвместната база Елемендорф-Ричардсън, Аляска, са били изпратени да наблюдават обекта с помощта на Националната въздушна гвардия на Аляска.

Обектът изглежда е "цилиндричен обект", по-малък от сваления преди това китайски балон за наблюдение, съобщава канадският министър на отбраната Анита Ананд на пресконференция в събота.

"Наблюдението продължава и днес, когато обектът навлезе в канадското въздушно пространство, като канадски самолети CF-18 и CP-140 се присъединиха към формацията, за да направят допълнителна оценка на обекта", се казва в изявлението на Райдър.

Ейър заяви в събота, че "инструкциите, които бяха дадени на екипа, бяха, че който пръв има най-добрата възможност да свали балона, трябва да продължи".

Според изявление на Белия дом президентът на САЩ Джо Байдън и министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо са одобрили свалянето в събота.

"Президентът Байдън разрешава на американски изтребители, придадени към NORAD, да проведат операцията и американски F-22 сваля обекта на канадска територия в тясна координация с канадските власти", се казва в изявлението на Белия дом. "Лидерите обсъдиха важността на възстановяването на обекта, за да се установят повече подробности за неговото предназначение или произход."

Обектът е бил свален с ракета AIM-9X от американски F-22 - същата ракета и самолет, които свалят неидентифицирания обект в петък, както и китайския балон за наблюдение на 4 февруари.

"Обектът е летял на височина приблизително 40 000 фута (12 км), навлязъл е незаконно във въздушното пространство на Канада и е представлявал основателна заплаха за безопасността на гражданските полети. Обектът бе свален на около 100 мили (160 км) от канадско-американската граница над канадска територия в централната част на Юкон", съобщава Анита Ананд.

В изявлението на Райдър се казва, че докато канадските власти провеждат операции по възстановяването, ФБР ще "работи в тясно сътрудничество с Кралската канадска конна полиция".

Четвърти подобен инцидент за малко повече от седмица

Неделното сваляне на неидентифициран обект край езерото Хюрън бележи четвъртия подобен инцидент за малко повече от седмица.

В петък неидентифициран обект е свален от американски F-22 над въздушното пространство на Аляска, след като е наблюдаван от САЩ от четвъртък вечерта.

Пилотите дават различни сведения за това, което са наблюдавали, след като са се приближили до обекта, съобщава за CNN източник, запознат с разузнавателната информация. Някои пилоти съобщават, че той е "пречел на сензорите им", но други пилоти са заявили, че не са имали такива впечатления.

Републиканският сенатор Дан Съливан от Аляска заявява в петък, след като неидентифицираният обект е бил свален над неговия щат, че през последните седмици подобни обекти са били забелязани над Аляска, съобщава Alaska Beacon.

"Имаше неща, които бяха видени на радара, но не бяха обяснени", заяви членът на сенатската комисия по въоръжените сили пред изданието.

Китайският балон е свален край бреговете на Южна Каролина миналата събота, след като е прелетяк над САЩ. Представители на администрацията на Байдън смятат, че не е представлявал голяма опасност за военните или че евентуално да е събирал разузнавателна информация. Той обаче е представлявал риск за хората на земята, ако бъде свален, тъй като според официалните лица е голям и тежък няколко тона.

Американските военни все още работят по възстановяването на отломките от балона на дъното на океана. Райдър заявява в петък, че досега са "открили значително количество отломки, които ще се окажат полезни за по-нататъшното изследване на балона и неговите възможности за наблюдение".

Забележително е, че методът на американската разузнавателна общност за проследяване на китайския флот от балони за наблюдение е открит едва през миналата година, съобщиха за CNN шестима души, запознати с въпроса. Откритията са позволили на САЩ за първи път да разработят последователен технически метод, който са използвали за проследяване на балоните в почти реално време по целия свят, казват източниците на CNN.

Източници:

U.S. shoots down mysterious object near Canadian border, Reuters

Here's Everything We Know About 'Unidentified Objects' Shot Down Over the U.S. and Canada, Time

Here is what we know about the unidentified objects shot down over North America, Haley Britzky, CNN

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !