Мечовете на викингите са били негодни за битка

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 април 2017 в 11:27 19876 1

Кредит New Historian

Древни викингски мечове.

Датски учени установиха, че викингите не са използвали мечовете си в бой - те са били само декоративно оръжие, ​​символ на висок статус на боеца, разказва LiveScience.

Констатациите са описани в Journal of Archaeological Science: Reports

През периода 750-1050 година скандинавците са ограбвали манастирите и градовете в Европа и даже са завладявали цяли страни и там са основавали свои династии. Най-бедните войни размахвали копия и брадви, тези, които са били по-богати, са имали и мечове. 

Повече от 2000 мечове от викингския период са оцелели до наши дни, заявиха учените в новото изследване. Тези мечове са изследвани предимно чрез оглед или чрез инвазивни методи, които изискват извличане на проби.

Изследователи от Техническия университет на Дания за първи път в историята на науката проникват във вътрешността на тези мечове с помощта на неутронна дифракция (аналог на на рентгенографията, който дава възможност да се види структурата на веществата). Те работят с три меча от Ютланд от IX-X век, съхранявани в Националния музей на страната.

Оръжията са произведени чрез спояване на няколко слоя (метални заготовки от желязо и стомана), които са споени заедно и след това усукани, за да се образуват шарки. 

Anna Fedrigo

Оказа се, че тези мечове са слабо приспособени за използване в битка. Учените очаквали да намерят в тях като в бойно оръжие, по-здрави стоманени ивици отвън и способна да подглъща удари желязна сърцевина. Но експериментът не открива такива функции. Освен това е установено, че сварката с коване се извършва при висока температура - това способства за образуването на оксиди на повърхността на ивиците, а оттам и на ръжда. Очевидно е, че много викингски мечове са имали единствено символична функция - да демонстрират силата и богатството на техните собственици.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!