Митът за погледа на Мона Лиза е развенчан

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 25 октомври 2019 в 10:46 11203 0

Кредит pixabay

Мона Лиза е известна с две неща - енигматичната си усмивка и погледът, за който се смята, че следва наблюдаващия, където и да се намира спрямо картината.

Световно известната картина на Леонадрдо да Винчи дава името на научен феномен - ефектът на Мона Лиза, или усещането, че обект от изображение гледа направо към нас, без значение къде се намираме.

Но според проучване на учени от Университета Билефелд, Германия, публикувано в списанието i-Perception, има една картина, която не показва ефекта на Мона Лиза и това е именно самата Джоконда. 

Всъщност учените поясняват, че субекта от картината гледа на около 15 градуса в наше ляво - към дясното ухо или над рамото.

Гернот Хорстман (Gernot Horstmann), професор от Университета Билефелд и Себастиан Лот (Sebastian Loth), молят 24 доброволци да оценят погледа на Мона Лиза. Вместо да ги питат дали се чувстват, все едно Джокондата ги гледа - отговор с да/не би бил повлиян от съществуващите вярвания - учените им показват картината на компютърен екран и ги молят да измерят посоката на погледа с двуметрова линия, поставена хоризонтално между тях и екрана.

Разстоянието между участниците и екрана остава същото - 66 см, но линията е преместена по-близо и по-далече от него по време на изследването. Учените променят и размера и отрязъка от картината, който се вижда, за да определят дали възприятието, че Мона Лиза ни наблюдава се влияе от определен елемент на лицето й. Участниците оценяват картината при различно приближение - между 30 и 70% и виждат участъци само с очите и носа й, докато други виждат цялата й глава.

За да са сигурни, че участниците измерват всеки път наново, учените преместват изображението с 3,4 см наляво или надясно. 

Предишните изследвания, цитирани в проучването, показват обхвата в ефекта на Мона Лиза - обекта от картината гледа към наблюдателя в рамките на 5 градуса наляво или надясно. Но погледът на Мона Лиза, измерен от участниците в изследването е изместен под ъгъл средно 15,4 градуса надясно, или всъщност Джокондата определено не гледа в публиката си. 

"Няма съмнение, че ефектът на Мона Лиза съществува", заключват Хорстман и Лот. "Просто не се получава при самата нея."

Източник: CNN - Researchers debunk myth about Mona Lisa's eyes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !