Моделът на Люис обяснява всяка култура по света

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 октомври 2016 в 14:00 13796 1

Кредит korea.panduanwisata.id

Корейци.

Ричард Люис (Richard Lewis) е британски лингвист и пътешественик. На базата на своя опит той класифицира графично световните култури. За неговия, т. нар. Модел на Луис, разказва Business Insider.

В същото време Ричард Люис признава опасностите от стереотипите.

"Определянето на национални характеристики са минното поле на неточни оценки и изненадващи изключения", пише Люис. "Има обаче такова нещо като национална норма".

Неговата книга "Когато културите се сблъскват" (When Cultures Collide) вече има трето издание, продадена повече от един милион екземпляра, след публикуването си за първи път през 1996 година. Наречена е "авторитетна пътна карта, която ви помага да се ориентирате в света на икономиката" от Wall Street Journal.

Люис разделя страните на три категории:

  • Линейно-активни - планират, всичко е по график, организирано, с последователни действия, правят по едно нещо в даден момент. Германци и швейцарци са в тази група.
  • Мулти-активни - темпераментни, приказливи народи, които правят много неща наведнъж, планират своите приоритети не в съответствие с графика, а в зависимост от тръпката или важността, която всяка среща носи със себе си. Италианци, латиноамериканци и араби са членове на тази група.
  • Реактивни - тези култури, които дават приоритет на учтивостта и уважението, изслушват тихо и спокойно събеседниците си и реагират внимателно на предложенията на другата страна. Китайци, японци и финландци са в тази група.

Той казва, че тази категоризация на националните норми не се променя значително с течение на времето:

Поведението на хората от различни култури, не е нещо случайно. Съществуват ясни тенденции, последователности и традиции. Реакциите на американци, европейци и азиатци могат да се прогнозират в по-голямата част от случаите. Дори в страни, в които протичат бързи политически и икономически промени в момента (Русия, Китай, Унгария, Полша, Корея, Малайзия и т.н.), дълбоко вкоренените нагласи и убеждения не се повлияват от внезапната трансформация на ценности, натиска на реформатори, правителства или мултинационални конгломерати. 

Ето графиката, която обяснява света:

Основната задача, която си поставя Люис в този анализ е да се разбере как да си взаимодействат с хора от различни култури.

"Съсредоточавайки вниманието си върху културните корени на национално поведение, както в обществото, така и в бизнеса, ще можем да предвидим и да изчислим с изненадваща степен на точност как другите ще реагират на нашите планове и можем да направим някои предположения за това как те ще подходят към нас ", пише Люис.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9918

1

Пешо

05.10 2016 в 00:34

Брей...