Моралните принципи се предават на генетично ниво

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 февруари 2019 в 00:40 11808 0

Кредит Pxhere

Идеалите и отношението към живота до известна степен се предават от поколение на поколение не само чрез възпитание, а до известна степен се наследяват и чрез гените. 

Когато се роди бебе, често се обсъжда от кого е взело очите и носа си - от мама или татко, но изследователи от Университета на Пенсилвания твърдят, че вероятно децата наследят и моралните характеристики на родителите си, съобщава EurekAlert 

Проучването, публикувано в списание Behavior Genetics показва, че ако родителите могат с поведението си да помогнат на техните деца да израснат отговорни, съвестни възрастни, то съществува и основен генетичен фактор, който влияе и на тези черти.

Изследователите използват данни от 720 двойки братя и сестри - включително еднояйчни близнаци, братя и сестри в разведени и неразведени семейства, полубратя и полусестри, и несвързани братя и сестри - и техните родители. Включването на двойки братя и сестри с голямо разнообразие на свързаност е полезно за откриването на генетичните фактори и факторите на средата, които влияят на личностните черти. Например, еднояйчните близнаци имат идентична ДНК, докато несвързаните братя и сестри не споделят никакви гени, но споделят общ дом и среда.

Учените анкетират участниците и оценяват положителното родителско поведение - като отзивчивост и подкрепа - както и отрицателното - като кавги и конфликти. Те също така оценяват отговорността и съзнателността на децата по време на юношеството, кога са на 12 до 14 години и след 13 години, на 25 - 27-годишна възраст.

След като анализират данните, изследователите откриват, че докато добрата родителска грижа е свързана с това, че децата им са по-отговорни и съвестни, то тези асоциации са по-силни в братята и сестрите, които са по-тясно генетично свързани.

Тези резултатите показват, че моралните черти са частично генетични, отбелязва Аманда Рамос (Amanda Ramos), водещ автор на изследването.

"По същество установихме, че и генетиката, и възпитанието имат ефект върху тези характеристики", коментира Рамос. 

"Повечето хора приемат, че възпитанието формира развитието на добродетелите при децата изцяло чрез влиянието на средата", коментира Дженей Нийдерхайзер (Jenae Neiderhiser), професор по психология и човешко развитие и изследване на семейството в Университета на Пенсилвания. "Но нашите резултати подсказват, че има и наследствени влияния. Това не означава, че ако родителите са съвестни, че техните деца също ще бъдат независимо от това как са възпитавани децата. Това обаче означава, че децата наследяват склонността как да се държат и че това не трябва да се пренебрегва".

Рамос добавя, че макар тя и другите изследователи да открили генетичен елемент за развитието на добродетелните характеристики, това не означава, че чертите са напълно определени от ДНК.

„Вашите гени не определят напълно какъв сте”, отбелязва Рамос. "Гените просто ви дават потенциал. Хората все пак правят свой собствен избор и имат възможност да определят какви да бъдат."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !