Можем ли да влияем на работата на мозъка с импланти и устройства? Отговаря Ratio

Ratio Последна промяна на 10 март 2023 в 00:01 9629 0

Ratio

Кредит Ratio

Човешкият мозък е впечатляваща машина. Популярното разбиране, че си служим с едва 10% от него, е мит – ползваме го почти изцяло и постоянно, дори когато спим. Докато четете този текст, милиарди неврони създават страшно сложни калкулации, за да се справят с възприемането и разпознаването на формите, цветовете, значението и усещането ви за това, което се случва. Мозъкът заслужава цялото ни внимание със своята сложност и загадъчност, за това през месец март ще е на фокус на събитията на Ratio.

На 14-ти март на събитието “Ghost in the machine” темата ще е възможността да влиям на мозъка и съзнанието си чрез технологиите. Можем ли да „подобрим“ ума си чрез импланти? Дали в технологиите се крие лекът за депресия, травматични преживявания, болестта на Паркинсон или ADHD? Възможните отговори ще изследваме с Грег Дън, доктор по невронауки към Университета в Пенсилвания. Грег съчетава науката с изкуство и по време на събитието ще бъдат изложени и артистичните му творби, създадени с уникалната техника на отражателния офорт (microetching). Гостите на събитието ще чуят не само разговор за мозъчната активност, но и ще могат да я видят по начин, който не са си представяли досега.

На 28 март Ratio ви повежда на пътешествие в дебрите на мозъка – с двама нероучени и специалнаселекция от филми посветени на паметта, съня и възприятието на света около нас.. На събитието The Mighty Brain доц. д-р Кирил Терзийски ще представи една от най-мистериозните функции на мозъка: съня, а Стойо Карамихалев ще разкаже за връзката между мозъка и емоциите.

Освен събитията, организаторите от Ratio са подготвили и допълнително съдържание под формата на подкаст епизоди, в които ще откриете любопитна информация, свързана с циркадните часовници и това, което сънуват птиците, както и какво е колектвината обществена памет, и как сънят присъства в културата.

Повече информация, както и билети събитията можете да намерите на сайта на организаторите Ratio. Повече информация за темите и лекторите ще намерите на www.ratio.bg.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !