На 4 януари 1809 е роден Луи Брайл

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 януари 2023 в 00:00 9746 0

Днес да четат и учат имат възможност всички, дори слепите - с помощта на брайловото писмо могат да се напишат не само букви и цифри, но и математически знаци.

Луи Брайл е роден на 4 януари 1809 година. Когато е на три години, той наранява очите си и ослепява. На десет години му попада в ръцете си шрифт, изобретен от капитана на френската армия Шарл Барбие де ла Сер по поръчка на Наполеон.

Императорът искал да може да чете доклади и през нощта на фронта. Шрифтът на Барбие не изисква светлина - той е можел да се чете само с пръсти. Находчивото сляпо момче за пет години усъвършенства изобретението на Барбие. За обозначение на букви, цифри, а по-късно - и математически символи, химически и музикални знаци той предлага да се представят като комбинации от изпъкнали точки.

Книгите, отпечатани с брайлов шрифт, са 15 пъти по-дебели от нормалното и процеса на четене е три пъти по-дълъг. Но това е доста разумен компромис. Човечеството оценява изобретението на Брайл. Книгите, написани по неговата система започват да излизат още приживе, на стогодишнината от неговата смърт е причислен към гениите на Франция и тялото му е пренесено в Пантеона в Париж. Казват, че плочата на неговия надгробен камък е излъскана от докосванията на хиляди ръце.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !