На фона на сивотата никой не е тъп

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 декември 2017 в 08:36 6158 0

Новата илюзия на Kohske Takahashi

Изследовател от Япония оповести влиянието на нов вид оптична илюзия. На пръв поглед, илюзията "Слепота за кривината" се появява като редуващи се вълнообразни и зиг-заг линии, преминаващи през бял, сив и черен фон.

Но, според създателя на илюзията, изображението всъщност не съдържа никакви зигзази, а всички линии имат една и съща вълнообразна форма.

Странният ефект е описан в нова статия психолога Коске Такахаши (Kohske Takahashi) от Chukyo University, Япония.

Белите и черните краища на изображението показват линиите такива, каквито са наистина.

Но в сивата част вълнообразите линии изведнъж стават поредица от редуващи се криви и зиг-заг.

"Силата на ефекта са доста голяма, освен ако внимателно се взрете в мястото, което прилича на ъгъл, трудно ще откриете, че всички линии са физически вълнообразни" - обяснява Такахаши в статията си.

Не е много ясно още защо мозъка възприема образа по този начин.

В илюзията, линиите, които имат тъмно сегмент, който започва от билото са тези, които изглеждат като зиг-заг на сивия фон. Тези, които имат тъмен сегмент на самия гребен или на върха на вълната, кривата запазва вида си през цялото изображение.

Какво се случва?

Такахаши предполага, че зрителната система на мозъка може по подразбиране да виждат ъгли, когато има неяснота дали линията е гладка крива или не е.

Основните механизми за възприемане на извивка или тъп ъгъл се конкурират помежду си по един небалансиран начин и възприятието на ъгъла вероятно доминира в зрителната система

Такахаши отбелязва, че илюзията е свързана с усещане за дълбочина - линиите "зиг-заг" изглеждат малко като стена и промяната на цвета на линията предполага наличието на сенки. Но по-нататъшни експерименти показват, че дълбочината на възприятието не е движещата сила зад ефекта.

Изследователят планира да продължи разследването на илюзията, за да стигне до същината на механизмите, които карат хората да виждат ъгли там, където  всъщност не съществуват.



Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !