Намерен е последният общ прадядо на хора и маймуни

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 октомври 2015 в 10:35 11565 3

Кредит Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP)

Реконструкция на Pliobates cataloniae.

Нашият общ предшественик с гибоните за изненада на учените е малка маймунка, тежаща по-малко от 4-5 кг и много малко отличаваща се от гибон - това сочи последната находка, намерена от палеонтолози в Испания.

Докладът за откритието е публикуван в списание Science.

"Историята на произхода на гибоните все още е загадка за нас, поради липсата на вкаменелости. Досега повечето учени смятаха, че последният общ прародител на човека и гибоните трябва да е бил голям примат, тъй като всички фосили на други древни хоминиди открити до сега са били на същества с големи тела. Нашето откритие напълно преобръща тази идея", - заяви Дейвид Алба (David Alba) от Автономния университет в Барселона (Испания) пред iflscience.

Само да поясним, че днешните човекоподобни маймуни (или хоминиди) се състоят от хора, бонобо, шимпанзета, горили и орангутани. И заедно с гибоните, хоминидите образуват надсемейство Hominoidea и всички видове там сме безопашати. Хоминидите и маймуните като павиани и макаци се се разделили преди около 25 милиона години.

Алба и колегите му са открили нов кандидат за ролята на древния предшественик на всички примати и гибони по време на разкопки в околностите на град Елс де-Осталец-де-Пиерола в северната част на Каталония в пластове, образувани по време на миоцена, преди 12-8 милиона години.

Реконструкция на черепа на Pliobates cataloniae на челния (A), латералния (B), и базалния (C) изглед. Източник: Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP)

През 2011 г. екипът на Алба е изкопал тук няколко стотин фрагменти от кости от дребни примати, 70 от които са успели да съчетаят в частичен скелет, състоящ се от череп, части от крайници, зъби и няколко частично запазени стави.

Изучавайки анатомията им, учените били изненадани да открият, че това е същество, което има черти и от гибоните, и от маймуните е предполагаем предшественик на хоминидите. Неговата възраст, ако се съди по околните скали е 11,5 милиона години.

Женската на тази маймуна, получила името Pliobates cataloniae и прякора "Евлалия" в чест на светеца, покровител на Барселона, е с много скромни размери - тежи по-малко от пет килограма и дължина - по-малко от метър. Ако се съди по характера на микропукнатините по зъбите й, Еулалия се е хранила с плодове и друга мека храна.

Мозъкът й също е доста малък - обемът на черепа й не надвишава 69-75 кубически сантиметра. Това предполага, че нейните интелектуални способности са много ограничени и не надвишават нивото на съвременните гибони. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.01 2016 в 13:25

Хахаха, поредния маймуняк открит и веднага бил прародител на хората.

Това е просто маймуна.

Но със сигурност някой се опитва да ни направи на маймуни.

30.10 2015 в 13:17

Anonymous, това не е определено за "откритие", а е "пояснение" (ПИШЕ!) за хора, които не са така добре осведомени като Вас.

30.10 2015 в 13:13

...днешните човекоподобни маймуни (или хоминиди) се състоят от хора...

Забележително откритие.