Насилието е в гените ни

Човешкото насилие може да е в резултат на това, че сме социални животни

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 септември 2018 в 00:08 25496 2

Кредит Jane Goodall

Защо хората се избиват един друг? Това е въпрос, който е бил поставен в продължение на хилядолетия. Поне част от отговора може би e, че хората са еволюирали от еднo особено жестокo разклонение на семейството на животните, според ново проучване, за което разказва Live Science.

Жестокостта и насилието са характеристики, които са се предавали по наследствена линия при приматите в продължение на милиони години и са наследени от хората в хода на нашата еволюция.

Статията "The phylogenetic roots of human lethal violence" е публикувана онлайн в Nature.

На пръв поглед симпатичният лемур, забавното шимпанзе и силната горила, всички примати - разред бозайници, към който принадлежат и хората - могат да убиват в рамките на собствения си вид почти шест пъти по-често отколкото средно се прави от бозайниците, установиха испански изследователи.

Китовете рядко се избиват един друг, същото важи и за прилепи и зайци. Някои видове котки и кучета понякога убиват други животни в рамките на собствения си вид - например, когато се конкурират за територия или за партньори. Така или иначе, повечето примати използват смъртоносно насилие с по-голяма честота, отколкото другите групи животни, понякога дори убиват своите роднини по вид в организирани нападения. 

Агресията се среща дори сред кротките бонобо. Снимка: sciencemag

Хората проявяват степен на смъртоносна агресия, която се вписва в модела на поведение на приматите, определят изследователите. Хората са също толкова жестоки един към друг, както и повечето други примати и сме били такива до голяма степен още от зората на човечеството.

Но това не означава, че не можем да променим начина си на поведение, показва също така проучването.

В подробното си изследване учените, водени от Хосе Мария Гомес (José María Gómez) от Висшия съвет на Испания за научни изследвания (Consejo Superior de Investigaciones Científicas - CSIC) анализира данни от повече от 4 милиона смъртни случаи сред членовете на 1024 вида бозайници от 137 таксономични семейства, включително около 600 човешки популации, вариращи от около преди 50000 години до наши дни. Изследователите определят количествено нивото на смъртоносно насилие в тези видове.

Източник: thehoopsnews

Учените изчисляват, че около 2 процента от всички смъртни случаи са причинени от междуличностно насилие - цифра, която съвпада с наблюдаваните стойности за праисторическите хора като неандерталците и повечето от останалите примати.

"[Това е ниво на] насилие трябва да имаме само предвид нашата специфична позиция в филогенетичното [еволюционното] дърво на бозайниците," - заяви казал Гомес пред Live Science. "В рамките на приматите, хората не са необичайно агресивни".

Но за разлика от насилието сред другите бозайници, нивата на смъртоносно междуличностно човешко насилие се колебаят през цялата история на човечеството - от ниски нива по време на номадските периоди, до по-високи нива, когато грабежите и завладяването на чужди територии става рентабилно, до по-ниски нива в ерата на цивилизованите общества.

Това може би дава основание за оптимистичното предположение, че човешката култура може да повлияе на нашето еволюционно наследено ниво на смъртоносно насилие, заявиха изследователите. С други думи, можем да контролираме нашата склонност към насилие - колкото и дълбоко вкоренена да е - по-добре, отколкото могат другите примати.

По ирония на съдбата, човешкото насилие може да е в резултат на това, че сме социални животни, обяснява Гомес, тъй като групите имат за цел да защитят себе си или да осигурят ресурси и да поддържат реда.

"Териториалните и социалните видове показват значително по-високи стойности на смъртоносно насилие в сравнение със самотни и с определена територия бозайници", отбеляза Гомес. "Това е нещо, което трябва да бъде проучено в бъдеще".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11975

2

answer42

11.09 2018 в 00:52

Това беше "новина" някъде 2016 когато излезе в Нейчър. Тия, сиромашките, пак са чели вчерашния вестник

9918

1

Пешо

05.10 2016 в 00:34

Само така! Всички под ножа!