Науката и целувката с общ празник: На филематологията!

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 юли 2021 в 00:46 8283 0

Днес, 6 юли е празник на целувката. Какво отношение има към това науката? Най-пряко - научната дисциплина, която изучава фундаменталните физиологични и психологични особенности на човешката целувка, се нарича филематология.

Филематологията е наука, посветена на изучаване какви са реакциите, които се случват в нашите тела, когато целуваме или ни целуват. Понастоящем учени от престижни университети провеждат проучвания в тази област.

Ще ви представим какви са най-новите открития на филематологията.

Химия

Едно скорошно проучване във филематологията е установило, че при контакт на устните се включват пет от дванадесетте черепни нерви.

Като хората започват да се целуват, нервните окончания в устните стават по-чувствителни. Стимулиране им изпраща сигнали до кората на главния мозък и освобождава невротрансмитери като допамин, ендорфини и фенилетиламин. Тези невротрансмитери може да предизвикат различни видове чувства.

Страстната целувка предизвиква производството на наркотика допамин. Допаминът до голяма степен отговорен за чувството на удоволствие и въодушевление. Това вещество се съдържа и в кокаина.

Допаминът предизвиква чувство на еуфория, но също и безсъние и загуба на апетит. От физическа гледна точка, една целувка може да предизвика разширение на  кръвоносните съдове, ускоряване на сърдечния ритъм и изчервяване на бузите.

Ендорфините, които са пептиди, са известни с това, че могат да облекчават болката в тялото и също може да генерират чувство на еуфория. Те също са опиати и са от групата на морфиноподобните вещества.

Фенилетиламинът е алкалоид, който може да бъде намерен в шоколад. Фенилетиламинът е известен със своите психоактивни и стимулиращи ефекти.

Ползи от целувките

Мъжката слюнка съдържа тестостерон. Когато един мъж целува жена, той прехвърля този хормон и може да възбуди полово желание у жената. Освен това, благодарение на този хормон може да определи степента на фертилност на жената и нейното здраве.

Учените казват, че при целувката може да се получи генетична информация за лицето, с което се целувате, степента на съвместимост и редица други данни.

Според други изследвания е установено, че чрез целувката може да изгорите около 2-3 калории на минута.

Други проучвания показват, че целуването помага за намаляване на стреса, по-ниски нива на холестерол и повишаване на нивото на окситоцин, известен като молекула на любовта.

Така че - честит празник на филематолозите - аматьори и професионалисти!

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !