Неандерталците са се хранили с варени раци, което противоречи на стереотипите за тях

Ваня Милева Последна промяна на 08 февруари 2023 в 06:42 687 0

Nabais et al. представят подробно проучване на включването на раци в диетата на неандерталците, както е видно от данните от португалския пещерен обект Gruta da Figueira Brava.

Крайно време е да се изоставят стереотипите какви примитивни, недодялани пещерните обитатели са били неандерталците. Археолози помагат този изчезнал клон на човечеството да получи полагащото му се по достойнство място.

Ново проучване, публикувано тази седмица в Frontiers in Environmental Archaeology, установи, че неандерталците са имали вкус към печени морски дарове.

Археолози, изследващи пещера в Португалия, откриват доказателства за неандерталци, които са готвили и яли раци преди 90 000 години. Мястото се нарича Грута де Фигейра Брава и в него са открити каменни инструменти, дървени въглища, черупки и кости. Изследователите откриват останки от големи кафяви раци с характерни повреди, счупвания и следи от изгаряне, които подсказват, че ракообразните са били в менюто на неандерталците.

"Хващали са ги в басейните на близкото скалисто крайбрежие, като са се насочвали към възрастни животни със средна ширина на карапакса 16 см. Животните са били донасяни цели в пещерата, където са били печени на въглища и след това изяждани", разказва водещият автор Мариана Набайс (Mariana Nabais) от Каталунския институт по палеоекология и социална еволюция на човека.

Изследователите откриват фрагменти от рачешки карапакс и щипци с черни изгаряния в неандерталска пещера в Португалия. Кредит: Mariana Nabais/Catherine Dupont/Joao Zilhao

Някои изследователи предполагат, че ранните предци на хората може да са развили големите си мозъци с помощта на диета, богата на водни животни. Според Frontiers откриването на варени раци в диетата на неандерталците "опровергава идеята, че яденето на морски храни е дало на мозъците на ранните съвременни хора конкурентно предимство".

Неандерталците са изчезнали преди около 40 000 години, докато Хомо сапиенс - съвременните хора - се развиват и процъфтяват. Изглежда, че липсата на морска храна не е била това, което е елиминирало неандерталците. Учените все още проучват причините за изчезването на неандерталците. Възможно е роля да са изиграли климатичните промени или болестите.

Изследователите сравняват щипките, за да идентифицират раците, които са яли неандерталците, и да установят колко големи са били раците. Кредит: Магіапа Nabais/Catherine Dupont/Joao Zilhao

Откритието на остатъците от раците е най-новото доказателство, че неандерталците са били по-изтънчени, отколкото обикновено ги представят - като ръмжащи пещерни хора. Проучване от 2017 г. установява, че неандерталска общност се е грижила за глух и ранен неандерталец до дълбока старост. Проучване от 2020 г. открива доказателства за технология за производство на влакна, а проучване от 2021 г. разглежда художествено издълбана кост.

"Резултатите ни добавят още един пирон в ковчега на остарялото схващане, че неандерталците са били примитивни пещерни обитатели, които едва са изкарвали прехраната си от мършави трупове на едър дивеч", коментира Набайс.

Справка: 
The exploitation of crabs by Last Interglacial Iberian Neanderthals: The evidence from Gruta da Figueira Brava (Portugal)
Mariana Nabais, Catherine Dupont and João Zilhão
Front. Environ. Archaeol., 07 February 2023, Sec. Zooarchaeology
Volume 2 - 2023 | https://doi.org/10.3389/fearc.2023.1097815

Източник: Neanderthals Dined on Cooked Crabs, Bucking Primitive Stereotypes, CNET

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !