Нова оценка за произхода на COVID-19 внася още повече объркване

Ваня Милева Последна промяна на 28 февруари 2023 в 00:01 6195 0

 Институтът по вирусология в Ухан

Кредит Wikimedia Commons

Институтът по вирусология в Ухан (WIV)

Министерството на енергетиката на САЩ заключава, че коронавирусната пандемия вероятно е била причинена от изтичане от китайска лаборатория, въз основа на класифициран разузнавателен доклад, макар че е определен с "ниска степен на увереност".

Белият дом твърди, че американското разузнаване все още е разделено по въпроса за произхода на COVID-19. 

Три години след началото на пандемията, новата оценка на Министерството на енергетиката на САЩ само увеличава объркването относно това какво наистина се е случило в Ухан, Китай, в края на 2019 г.

Заключенията, за които първи съобщава The Wall Street Journal, представляват промяна в предишната позиция на Министерството, която бе по-балансирана по отношение на потенциалните причини.

Въпреки че не знаем естеството на новите разузнавателни данни, фактът, че те са предизвикали промяна в позицията на министерството, е важен. Както посочва The New York Times, Министерството на енергетиката черпи сведенията си от мрежа от лаборатории, някои от които провеждат съвременни биологични изследвания. Това предполага, че департаментът реагира на информация, която не е получена от по-традиционни форми на събиране на разузнавателна информация, като шпионски мрежи и прихващане на комуникации.

Два източника твърдят, че разузнавателният доклад, който твърди, че коронавирусът случайно е изпуснат от лаборатория в Ухан,  министерството е оценило с "ниска степен на увереност", съобщава CNN.

Разузнавателните агенции могат да правят оценки с ниска, средна или висока степен на увереност, а оценката с ниска степен на увереност обикновено означава, че получената информация не е достатъчно надеждна или е твърде фрагментирана, за да се направи по-категорично аналитично заключение, или че няма достатъчно налична информация, за да се направи по-твърдо заключение.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан признава в предаване по CNN, че разузнавателната общност е разделена по въпроса, като същевременно отбелязва, че президентът Джо Байдън е вложил ресурси, за да стигне до дъното на въпроса за произхода.

Пред Института по вирусология в Ухан (WIV) февруари 2021 г. Кредит: Google Maps

Въпреки че повечето авторитети по темата отхвърлят идеята, че вирусът е създаден умишлено като биологично оръжие, все още съществуват два различни лагера по отношение на произхода му. В първия лагер, хипотезата за изтичане на вируса от лаборатория, се намират Министерството на енергетиката и Федералното бюро за разследване (ФБР), които смятат, че пандемията е причинена от случайно изпускане от Института по вирусология в Ухан, китайска лаборатория, която работи върху коронавируси. В другия лагер са четири други разузнавателни агенции и Националният разузнавателен съвет, които смятат, че вирусът най-вероятно е бил причинен от естествено излагане на заразено животно.

Според Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Белия дом, по въпроса остават "различни мнения".

"В момента няма окончателен отговор, който да е излязъл от разузнавателната общност по този въпрос", споделя той в интервю за CNN.

"Някои звена от разузнавателната общност са стигнали до заключения, водещи до едната теза, други - до другата. Редица от тях заявиха, че просто не разполагат с достатъчно информация, за да бъдат сигурни".


Кредит: Alan Harper (CC BY-NC 3.0)

Научните общности в целия свят обаче са единодушни, че е изключително важно да се определи произхода на коронавирусната пандемия.

През март 2021 г. Световната здравна организация стигна до заключението, че е "изключително малко вероятно" вирусът да се е появил от изтичане от лаборатория в Китай, но този доклад бе критикуван, не на последно място, защото Китай е пречел на учените за изготвянето му.

Въпреки това много учени смятат, че болестта е зоонозна по природа, което означава, че вероятно е възникнала в животно и е мутирала по начин, който ѝ е позволил да се разпространи сред хората.

Предишните пандемии са възникнали в резултат на естествено предаване на вируса чрез животни и често са необходими месеци или години, за да се открие гостоприемникът, през който вирусът е преминал, докато се е адаптирал, за да зарази хората.

В някои случаи, както при Ебола, първоначалният естествен източник никога не е бил идентифициран. А от първите случаи на ебола са минали повече от 40 години.

Така че защо е важно откъде е дошъл COVID-19?

Както Релман, микробиолог от Станфорд, отбелязва пред CNN, намирането на отговора може да помогне за предотвратяване на следващата пандемия.

Източник: New assessment on the origins of Covid-19 adds to the confusion, CNN

Още по темата

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !