Открити са останки от самолета на Амелия Еърхарт, първата жена пилот, прелетяла Атлантика

Ваня Милева Последна промяна на 01 февруари 2024 в 00:00 3294 0

Амелия Еърхарт

Кредит Harris & Ewing / Public Domain / Wikimedia Commons

Амелия Еърхарт

Американската компания Deep Sea Vision (DSV), която провежда дълбоководни изследвания, публикува сонарна снимка, на която се предполага, че показва самолета на известната авиаторка Амелия Еърхарт. Първата жена, прелетяла сама през Атлантическия океан, изчезва през 1937 г. над Тихия океан в опит да обиколи земното кълбо по екватора.

Размазано изображение, направено на дълбочина пет километра с помощта на сонар за странично сканиране и роботизиран подводен апарат, разкрива очертанията на обект, наподобяващ самолет. От DSV заявяват, че очертанията са подобни на Lockheed Model 10 Electra, с който Еърхарт се е отправила на околосветски полет. Изследователите отбелязват "уникалната двойна опашка" и съответстващите размери на самолета, съобщава агенция France-Presse.

Преди да открие предполагаемите останки, екипът прекарва три месеца в изследване на около 13,4 хиляди квадратни километра от дъното на Тихия океан, което надхвърля площта на всички предишни търсения. Информацията за точното местоположение на находката засега се пази в тайна. Известно е, че е открита на запад от планираната дестинация на Еърхарт – в района на отдалечения остров Хауланд в централната част на Тихия океан. DSV планира да продължи издирвателната работа.

Сонарно изображение на находката и самолета на Амелия Еърхарт Lockheed Model 10 Electra. Кредит: PRNewsfoto / Deep Sea Vision

При последния си полет Амелия Еърхарт е била придружена от навигатора Фред Нунан. Те излитат на 2 юли 1937 г. от Лае, малък град на брега на Нова Гвинея, и се насочват към остров Хауланд. Предполагало се е, че ще спрат там, за да заредят гориво. По пътя обаче нещо се е случило и комуникацията с пилотите е прекъсната. Според най-разпространената версия горивото на самолета е свършило.

Това обяснение изглежда се потвърждава.

"Винаги сме вярвали, че тя [Еърхарт] най-вероятно е направила всичко възможно, за да изравни самолета и да го приземи върху водата. Позицията на самолета в изображението подсказва, че така е и станало", обяснява ръководителят на DSV Тони Ромео.

Ромео отбеляза и че екипът разчита на така наречената теория на линията на промяна за датата в своето търсене. За първи път е формулирана през 2010 г. от бивш сътрудник на НАСА и любител пилот Лиз Смит.

Според тази теория навигаторът е забравил да върне календара с един ден назад, когато той и Еърхарт са пресичали линията на промяна за датата. Това е довелоде до неправилни изчисления на небесната навигация и погрешно изместване на курса със 100 километра в западна посока.

Източник: Wreckage of Amelia Earhart's Lost Plane Found, Explorers Claim, Agence France-Presse

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !