Откриване на изложба „Монголия – полъх на степта“ в Националния етнографски музей

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 февруари 2015 в 16:42 2516 0

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН и Посолството на Монголия в София реализират съвместния проект „Монголия – полъх на степта“ по случай 65-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Монголия.

Откриването ще се състои на 10.02.2015 г. от 17.30 часа в сградата на ИЕФЕМ-БАН, а изложбата ще може да бъде видяна от посетителите до средата на месец април на адрес: София, ул. „Московска“ 6 А, Огледална зала, ет. 2.

Десетилетия наред България гради приятелски и сътруднически отношения с Монголия в областта на политиката, икономиката, образованието, културата, науката. По повод годишнината от създадените дипломатически връзки между двете държави Националният етнографски музей с подкрепата на Посолството на Монголия в София ще открият изложба, представяща културата на монголския народ в миниатюра. Тази изложба продължава добрата традиция на Националния етнографски музей-БАН да представя народите по света.

В експозицията „Монголия – полъх на степта” ще бъдат показани експонати от монголската материална и художествена култура. Гостите на музея ще се запознаят с едни от най-емблематичните за монголската народна традиция експонати: шах „хиашатар”, мъжки национален костюм, костюм на бореца, предмети от бита, религиозни принадлежности. Предметната част на изложбата се допълва с прекрасни рисунки, представящи орнаменти от народното изобразително изкуство.


За допълнителна информация: Венцислава Миндова, тел. 0897 12 43 35, e-mail: [email protected] и на страницата на ИЕФЕМ: iefem.bas.bg.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !